Ketopasta

Tämä uunissa kypsennettävä tuorejuusto-kananmunapasta ei ole uusi eikä minun keksintöni. Ilmeisesti ohje on lähtöisin Ruotsista tai kuka tietää, jostain muualta. Facebookissa ihanat kanssaketoilijat vinkkasivat minut kuitenkin Hiidenuhman Keittiön vanhaan ohjeeseen, tuskaillessani ketopastan reseptin kanssa. Kokeilin kymmeniä variaatioita ketopastasta eri ainessuhteilla, mutta rakenne oli aina jotenkin liian katkeava. Koitin aikaansaada pastan, jonka voisi keittää suolavedessä ja pääsinkin hyvin lähelle kelvollista. Uunimenetelmä ja tuorejuusto mullisti kuitenkin pastatehtailuni. Samasta taikinasta on mahdollista tehdä ainakin eri paksuisia nauhapastoja, spagettia, ravioleja, perhospastaa ja lasagnelevyjä.

Aivan samaan reseptiin en lopulta päätynyt, vaan muokkasin ohjetta vielä hiukan, jotta sain viimeisenkin huokoisuuden pois pastan rakenteesta. Reseptin pastamäärä riittää n. 4:lle ruokailijalle riippuen hiukan kuinka nälkäinen on ja millaisia määriä ateriallaan tykkää syödä. Itselleni riittää hyvin tuo neljäsosa ja se on pakko sanoa, että tavallisen pastan tapaan tämä on yllättävän täyttävää. Alla on perusohje, jolla kannattaa lähteä liikkeelle. Pastaa voi kuitenkin maustaa, siihen voi lisätä pinaattisosetta, pestoa, tomaattipyrettä, kurpitsansiemenvoita jne…. Lisäämällä taikinaan hiukan (n. ½ – 1 dl) mantelijauhoa tai pofiberiä, siitä saa riittävän jämäkän keittämistä varten, mutta rakenne muuttu samalla hiukan katkeavammaksi. Kauliminen kannattaa tehdä öljytyllä leivinpaperille, jolloin se on huomattavasti helpompaa. Videota kuvatessa en ollut vielä tätä hoksannut, vaan ripottelin vähän pofiberiä levylle ja se toimi myös ihan hyvin. Pasta tulee öljymenetelemällä kuitenkin mukavamman näköiseksi.

Pääkuvassa olevat vihreät raviolit ja nauhapastat on tehty lisäämällä kurpitsansiemenvoita pastataikinaan. Raviolit täytin pinaatti-fetatäytteellä, kiinnitin levyt toisiinsa keltuaisella ja kypsensin vasta täyttämisen jälkeen. Pastasovelluksia on tulossa blogiin tulevina päivinä. Testivaiheessa syntyivät herkulliset ohjeet pasta carbanora, sitruunainen parsapasta ja pasta puttanescsa.

Ketopasta

(4 annosta)

100 g tuorejuustoa

2 munaa

2 keltuaista

0,5 dl psylliumia

ripaus suolaa

 1. Vatkaa tuorejuusto, munat ja keltuaiset tasaiseksi seokseksi. Lisää psyllium ja suola ja sekoita hyvin.
 2. Anna turvota 10 minuuttia. Vaivaa taikina palloksi.
 3. Kauli öljytyllä leivinpaperilla ohueksi levyksi. Laita toinen leivinpaperi taikinalevyn päälle paistamisen ajaksi ruskistumisen välttämiseksi.
 4. Kypsennä 150 asteessa keski-/ylätasolla 10 minuuttia.
 5. Anna levyn jäähtyä hetki. Leikkaa levystä haluamasi paksuisia nauhoja. Voit myös rullata levyn, jolloin leikkaaminen nopeutuu hiukan. Pasta on valmista käytettäväksi, eikä sitä tarvitse enää keittää.

Makrot / annos: HH 1,4 g, Prot 8,2 g, Rasva 7,4 g

Kcal / annos: 102

28 thoughts on “Ketopasta

 1. Päivitysilmoitus: Keto Pasta carbonara
 2. Tämä onnistui ens kokeilulla, ja oli kyllä hyvää! Meinas tulla vaan vähän liian paksua. Kauankohan tuo valmis pasta säilyy jääkaapissa? Eilen tein ja ajattelin huomenna tehdä lasagnea ylijäämistä.

  Tykkää

  1. Hei, mahtava kuulla! Levy kannattaa tosiaan kaulia niin ohueksi kuin vaan saa. Pasta säilyy hyvin pari kolme päivää eli huomenna on varmasti vielä täysin hyvää lasagneen.

   Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Sitruunainen parsapasta (keto)
 4. Päivitysilmoitus: Ketopasta puttanesca
 5. Olen nyt kokeillut pariin otteeseen ketopastan tekoa ja kummallakin kerralla taikina on jäänyt paljon löysemmäksi, kuin videossasi. Onko psylliumin laadulla jotain merkitystä? Huomasin että käyttämäsi psyllium on paljon tummempaa kuin mitä omasta kaapistani löytyy.

  Tykkää

  1. Moi! Psylliumeissa on eroa ja voi tosiaan olla, että määrää voi joutua lisäämään. Kokeile lisätä psylliumia lusikallinen, se voi jo tehdä taiat 🙂

   Tykkää

   1. Laitoin toisella yrityksellä psylliumia 2rkl yli ohjeen. Jäi sellaiseksi vaahtomaiseksi että joutui märillä kösillä taputtelemaan taikinan leivinpaperille. Pitänee kokeilla jotain toista psylliumia josko onnistuisi.
    Valmis pasta on kyllä hyvää koostumukselta, mutta leivinpaperille levittäminen yhtä tuskaa.

    Tykkää

   2. Taikinan kannattaa antaa tekeytyä 10 min, jolloin se jämäköityy. Levitys tapahtuu näppärimmin kahden voidellun/öljytyn leivinpaperin välissä kaulimalla. Tällä taktiikalla välttää tuskan 🙂

    Tykkää

 6. Moikka. Kiitos ohjeesta. Kokeilin eka kerran muutama viikko sitten. Ekalla kerralla ei ollut mökillä tarpeeksi psykologia, mutta onnistui silti. Mä rakastan pastaa, ja kiitos sulle, mä voin tehdä sitä aina kun haluun.

  Tykkää

 7. Säilyykö pasta parhaiten yön yli jääkaapissa, vai voiko olla huoneenlämmössä?

  Tykkää

 8. Italialaisena on pakko kokeilla,toivottavasti kelppaa mulle 😛
  ulkonäkö ainakin kiva,psyllium on minulle vähän vaikea koska en pidä sen makua toivottavasti ei tu läpi liika.
  Ciao

  Tykkää

  1. Eihän tämä ihan aidon pastan veroista ole, mutta kannattaa kokeilla. Psylliumeissa on myös eroja, kannattaa kokeilla eri valmistajien tuotteita, jos joku sopisi makuusi paremmin 🙂

   Tykkää

  1. Hei, todennäköisesti väri johtuu käyttämästäsi psylliumista, käytitkö Vuohelan tai Sallisen psylliumia? Ne värjää ruokaa mikä sinänsä ei ole vaarallista, ainoastaan esteettinen harmi. Värjäämättömiä psylliumeja löytyy ainakin Finaxilta ja Foodinilta.

   Tykkää

 9. Mahtavaa saada pastaresepti ketoruokavalioon! Kokeilin suoraan tuota keitettävää versiota koska rakastan myös gnoccheja 🙂 Ja todella hyvin onnistuivat. Olen löytänyt psylliumin jolla ei ole niin vahva maku (Feelvividin luomupsyllium). Se on vaan niin huokoista koostumukseltaan, että joudun laittamaan sitä tupla-annoksen jotta se vastaa painoltaan tuota toista. Ja sen lisäksi laitoin vajaan desin luomumantelijauhoja. Ja tuli herkullisia. Ja en siis paistanut ollenkaan, vaan keitin suoraan. Kiitos jälleen Anna 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s