Piparinen puolukkajuustokakku (keto, vhh, glut.)

Onko itsenäisyyspäivän, pikkujoulujen tai joulun kakku vielä hakusessa?Rakastatko raakaa piparitaikinaa? Tässä tulee mainio ketojuustokakku, jonka pohjana toimii piparitaikinaa muistuttava mantelipohja, täytteissä maistuu kotimainen kirpakka puolukka ja pintaa koristaa toffeekuorrute. Mikäli piparitaikina ei kuulu suosikkeihisi, voi pohjan myös paistaa uunissa (175 astetta, n. 10 min) rapsakaksi. Kakku tehdään pieneen Ø n. 16 cm:n kakkuvuokaan, josta tulee 10 sopivaa annospalaa. Mikäli haluat kakun isompana, voit kaksinkertaistaa ohjeen Ø 23 cm:n vuokaan. Katso ohjeesta videolinkki kakun valmistukseen.

Piparinen puolukkajuustokakku

(10 palaa)

Piparinen kakkupohja:

30 g voita sulatettuna

1 ½ dl mantelijauhoja

2 rkl erytritolia

1 ½ tl piparkakkumaustetta

Täyte:

4 liivatelehteä

250 g mascarponea

1 dl kuohukermaa

½ dl tomutettua erytritolia

½ tl vaniljajauhetta

150 g puolukoita

makeutusta

Kinuskikastike:

1 + ½ dl kuohukermaa

2 rkl erytritolia

Pinnalle:

kermapursotukset, puolukoita, ketofudgea

  1. Sekoita pohjan ainekset.
  2. Taputtele seos leivinpaperoituun kakkuvuokaan (Ø 16 cm).
  3. Valmista täyte: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
  4. Vaahdota mascarpone, kerma, erytritoli ja vaniljajauhe yhdessä kulhossa.
  5. Kiehauta puolukat (säästä muutamia koristeluun) ja soseuta kevyesti. (Makeuta halutessasi). Sekoita joukkoon valutetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hiukan.
  6. Sekoita puolukkasose mascarponevaahdon joukkoon huolimattomasti, että massa jää marmorikseksi.
  7. Peitä kakku ja anna hyytyä jääkaapissa väh. 2 tuntia.
  8. Keitä kinuski: keitä 1 dl kermaa ja erytritolia keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes seos alkaa ”tarttua pohjaan” ja ruskistua. Sekoita koko ajan, kunnes seos on tumman ruskeaa. Lisää loppu kerma. Kaada seos hyytyneen kakun päälle.
  9. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille.
  10. Koristele pinta kermapursotuksilla, lopuilla puolukoilla ja fudgepaloilla.

Makrot / pala: HH 3,2 g, Prot 3,3 g, Rasva 23,3 g

Kcal / pala: 236

9 thoughts on “Piparinen puolukkajuustokakku (keto, vhh, glut.)

  1. Moikka! Mä tein tän tuplattuna ja muuten aivan ihanaa, mutta ehkä pari liivattetta vähemmän olis toiminut, tuli niin tiukka täyte että pikkuisen pehmeempi olis voinut olla parempi!

    Tykkää

    1. Hei, kiitos kommentista! Ehdottomasti tuplatessa kannattaa vähentää liivatetta 1 – 2 lehden verran.

      Tykkää

    1. Hei, tomutus tapahtuu helposti monitoimikoneella tai sauvasekoittimen pienessä teholeikkurissa. Myös morttelissa hienontaminen onnistuu. Jos käytät sauvasekoitnta, kannattaa tomutus tehdäjoko todella korkeassa ja kapeassa astiassa tai kannellisessa kulhossa, sillä se pöllyää tomutuksen aikana.

      Tykkää

  2. Miten tämä kakku onnistuisi agar agarilla? Siinä on itselläni opeteltavaa noudattaessani lakto-ovovegetaristista ruokavaliota.

    Tykkää

    1. Hei, kakku onnistunee agar agarilla ihan hyvin. Agarin agarin käyttö poikkeaa hiukan liivatteen käytöstä, mutta pakkauksessa on yleensä selkeästi ilmoitettu korvaussuhde ja käyttöohje, joten kannattaa edetä sen mukaisesti. Agaria keitellään yleensä muutamia minuutteja, jonka jälkeen se lisätään kakkuun samaan tapaan kuin sulatettu liivateseos.

      Tykkää

      1. Itse tosiaan mietin, että keittäisinkö 3 tl agar agar-jauhetta kolmessa desissä vettä ja sitten lisäisin jäähtyneisiin puolukoihin. Netistä olen lukenut, että 0,75 tl agar agaria vastaa yhtä liivatelehteä. Ja tarkoitan tällä sitä jauhetta.

        Tykkää

  3. Moikka. Voisikohan mantelijauhon korvata jollain muilla jauhoilla esim kookosjaujolla tms.? Olen allerginen mantelille ja kiinnostaisi tehdä vhh kakku jouluksi☺️

    Tykkää

    1. Hei, mantelijauhon voi hvyin korvata kookosjauhoilla. Niiden määrä täytyy puolittaa, joten pohjan riittävyyden kannalta kannattanee laittaa voita hiukan enempi ja jauhoja hiukan vähempi kuin ohjeessa, arvioisin, että 50 g voita ja 1 dl kookosjauhoja voisi olla toimiva suhde. Kannattaa tehdessä arvioida, että seos on paksu, muttei kuivan mureneva, silloin tulee hyvä 🙂

      Tykkää

Vastaa