Graavilohi ja graavisiika

Itse graavattu lohi on ketoruokavaliolla täydellistä ruokaa – siitä saa laadukasta rasvaa sopivasti eikä suolakaan ole päivän tuoksinoissa pahitteeksi. Graavikala kuuluu ehdottomasti minun joulupöytääni, mutta yhtälailla se maistuu juhannuksena, perhejuhlissa tai arki-iltapalana. Melkoinen jokapaikan höylä siis :).

Graavaus on helppoa ja toimii samalla periaatteella kaikille kaloille. Ripottele ruodottoman kalafileen päälle karkeaa suolaa ja hiukan hienoa suolaa. Laita mausteeksi tillin varsia ja sitruunaa. Kala graavautuu fileen paksuudesta ja suolan määrästä riippuen 1 – 2 vrk:ssa. Toinen näppärä tapa on pakastaa graavikala, jolloin graavautuminen tapahtuu samalla kun kala sulaa tarjoilua ennen. Tätä vinkkiä voi käyttää esim. silloin kun on mahdollista tehdä ruokavalmisteluita hyvissä ajoin.

Graavilohi tai -siika

400 g lohi – tai siikafileetä

1 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl hienoa merisuolaa

(1 tl karppisokeria)

nippu tilliä

(sitruunaa)

  • Poista fileestä mahdolliset ruodot.
  • Ripottele suola (ja karppisokeri) fileen pinnalle. Sokeri vaikuttaa graavikalan makuun tehden siitä täyteläisemmän, mutta sen voi halutessaan jättää pois.
  • Lisää tilli varsineen kalan päälle. Taittele varsia hiukan, jotta maku irtoaa paremmin.
  • Kääri kelmuun ja laita vielä tiiviisti muovipussiin, jotta kalan haju ei leviä jääkaappiin. Anna graavautua jääkaapissa 1 – 2 vrk tai laita kala pakastimeen, jolloin se graavautuu näppärästi sulaessaan.
  • Halutessasi pyyhi kalan pinta puhtaaksi ja viimeistele tuoreella tillillä (tai ole malttamaton kuten minä ja siirry suoraan seuraavaan vaiheeseen:D).
  • Leikkaa ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

Makrot / resepti: HH 1 g, Prot 66,5 g, Rasva 49 g

Kcal / resepti: 700

Vastaa