
Tässä on napakka tiivistys pätkäpaaston (IF) periaatteista, halutessasi lue pätkäpaastosta enemmän täältä.
- Intermittent fasting (IF) eli pätkäpaasto on syömisen ajoittamiseen liittyvä menetelmä. Se ei ole ruokavalio, eikä siis itsessään kerro mitä tai kuinka paljon syöt, vaan milloin syöt.
- Pätkäpaasto ei välttämättä liity ketogeeniseen ruokavalioon, mutta ne on yleensä helposti yhdistettävissä ja tukevat toistensa positiivisia terveysvaikutuksia.
- Pätkäpaastossa syöminen ajoitetaan rajattuun aikaväliin vuorokaudessa, esim. klo 10.00-18.00, jonka ulkopuolella ei syödä tai juoda mitään kaloripitoista eli ollaan paastolla.
- Aikaikkunan sisällä saa syödä mitä haluaa, mutta menetelmän hyödyt moninkertaistuvat, jos noudattaa pätkäpaaston kanssa yhtäaikaisesti monipuolista, ravinteikasta ruokavaliota sekä vältetään napostelua myös syömisikkunan sisällä.
- Paaston aikana insuliinitason laskiessa rasvasolut saavat tilaisuuden vapauttaa niihin varastoitunutta sokeria ja rasvaa energiantuotantoon. Mitä pidempi paastoaika on, sitä enemmän rasvaa ehditään polttaa.
- Pätkäpaaston on tutkitusti todettu mm. laskevan insuliinitasoa ja parantavan insuliiniherkkyyttä ja solujen toimintakykyä ja sitä kautta vastustuskykyä, laskevan verensokeria, verenpainetta ja kehon matala-asteista kroonista tulehdusta, lisäävän kasvuhormonin tuotantoa, millä on postiivinen vaikutus kehonkoostumuksen paranemiseen sekä vähentävän tehokkaasti viskeraalisen (eli sisäelinten ympärillä olevan) rasvan määrää.
- Pätkäpaastoa ei suositella raskaanaoleville, imettäville, raskautta yrittäville, 1-tyypin diabetesta sairastaville, alipainoisille, syömishäiriötä sairastaville tai matalasta verenpaineesta kärsiville.