Pätkäpaasto pähkinänkuoressa

Tässä on napakka tiivistys pätkäpaaston (IF) periaatteista, halutessasi lue pätkäpaastosta enemmän täältä.

  • Intermittent fasting (IF) eli pätkäpaasto on syömisen ajoittamiseen liittyvä menetelmä. Se ei ole ruokavalio, eikä siis itsessään kerro mitä tai kuinka paljon syöt, vaan milloin syöt.
  • Pätkäpaasto ei välttämättä liity ketogeeniseen ruokavalioon, mutta ne on yleensä helposti yhdistettävissä ja tukevat toistensa positiivisia terveysvaikutuksia.
  • Pätkäpaastossa syöminen ajoitetaan rajattuun aikaväliin vuorokaudessa, esim. klo 10.00-18.00, jonka ulkopuolella ei syödä tai juoda mitään kaloripitoista eli ollaan paastolla.
  • Aikaikkunan sisällä saa syödä mitä haluaa, mutta menetelmän hyödyt moninkertaistuvat, jos noudattaa pätkäpaaston kanssa yhtäaikaisesti monipuolista, ravinteikasta ruokavaliota sekä vältetään napostelua myös syömisikkunan sisällä.
  • Paaston aikana insuliinitason laskiessa rasvasolut saavat tilaisuuden vapauttaa niihin varastoitunutta sokeria ja rasvaa energiantuotantoon. Mitä pidempi paastoaika on, sitä enemmän rasvaa ehditään polttaa.
  • Pätkäpaaston on tutkitusti todettu mm. laskevan insuliinitasoa ja parantavan insuliiniherkkyyttä ja solujen toimintakykyä ja sitä kautta vastustuskykyä, laskevan verensokeria, verenpainetta ja kehon matala-asteista kroonista tulehdusta, lisäävän kasvuhormonin tuotantoa, millä on postiivinen vaikutus kehonkoostumuksen paranemiseen sekä vähentävän tehokkaasti viskeraalisen (eli sisäelinten ympärillä olevan) rasvan määrää.
  • Pätkäpaastoa ei suositella raskaanaoleville, imettäville, raskautta yrittäville, 1-tyypin diabetesta sairastaville, alipainoisille, syömishäiriötä sairastaville tai matalasta verenpaineesta kärsiville.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s