Itse tehdyt kalapuikot

Olen seuraillut keskusteluja ketoruokavalion haasteista ja selvästi hankalimmaksi moni kokee sen, että muu perhe syö eri ruokaa ja ruoanvalmistukseen ei tahdo löytyä riittävää aikaa, kun puolivalmisteita ja oikoteitä ei ole oikeastaan saatavilla. Samaistun itsekin haasteeseen. Oma keinoni sen selättämiseen on ollut tehdä mahdollisimman paljon sellaisia ruokia, joita kaikki voi syödä: esim. padat, lihapullat, uunilohi, wokit jne… kelpaa hyvin lapsillekin ja jätän vaan omasta annoksestani hiilihydraatin lähteen pois. Toinen keino on tehdä ketoruokaa sellaiseen muotoon, josta lapset pitävät, esim. kalapuikot tai kananuggetit. Pikkuhiljaa hiilihydraatin syöminen on koko porukalta vähentynyt melkoisesti ja usean eri ruoan sijaan koko porukka syö pääosin samaa ruokaa.

Tänään päätin kuopuksen toiveesta ja harmista (miksi meillä ei ole koskaan kalapuikkoja?) tehdä pakastimesta löytyneistä siikafileistä kalapuikkoja. Paneroiminen ja paistaminen on niin nopeaa, että rehellisesti ruoka oli nopeammin pöydässä kuin kaupan valmiskalapuikot olisivat kypsyneet uunissa. Paneroinnin parmesaanin ja mantelijauheen suhdetta voi vaihtaa mikäli parmesaani on liian voimakkaan makuista. Tilalle käy myös muu juustoraaste, mutta se kannattaa raastaa mahdollisimman hienoksi. Muksuille laitoin puikkojen kylkeen kauraleivät, jonka sisään rullasivat kalapuikot hampurilaisen tyyliin.

Samalla tyylillä on helppo tehdä ketokananuggetit, wienin leikkeet jne.. Kalapuikkoja voi myös raakapakastaa ja paistaa tarpeen tullen pannulla tai uunissa valmispuikkojen tapaan.

Kalapuikot (keto, vhh, gluteeniton)

(4 annosta)

n. 300 g kalaa (ravintosisältö laskettu siialla)

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

(chilihiutaleita)

½ dl pofiberiä

2 munaa

½ dl mantelijauhetta

1 dl parmesaania raastettuna

Paistamiseen

30 g voita ja 3 rkl oliiviöljyä

Lime-valkosipulismetana

120 g smetanaa

1 valkosipulin kynsi

1 tl limen mehua

Salaatti

200 g salaattia

200 g kirsikkatomaatteja

100 g kurkkua

4 rkl oliiviöljyä

  1. Viipaloi kala puikoiksi tai isommiksi paloiksi. Mausta.
  2. Ota kolme lautasta. Mittaa yhteen pofiber, riko toiselle kananmunat ja sekoita kolmannessa mantelijauhe sekä parmesaaniraaste.
  3. Pyörittele kalapalat ensin pofiberissä, sitten kananmunassa ja lopuksi mantelijauhe-juustoseoksessa.
  4. Paista pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin n. 2 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapea.
  5. Sekoita dipin ainekset.
  6. Pilko salaatin ainekset ja jaa lautasille. Valuta päälle oliiviöljy.

Makrot / annos: HH 4,2 g, Prot 22,5 g, Rasva 51 g

Kcal / annos: 578

Vastaa