Sitruuna-mustikkakakku

Ihan kirpsakka ja mehevä sitruuna-mustikkakakku on täydellinen herkku keväisiin ja kesäisiin juhliin. Kakku on kaunis ja näyttävä ulkonäöltään ja vaatii tekemiseen erikoisvälineistä muutaman pursotinpussin sekä mieluiten pursotintyllia. Muuten kakun tekeminen on helppoa ja koristelu sujuu käden käänteessä. Mikäli sinulla ei ole pursotuspusseja, myös napakka pakastepussi tai minigrip -pussi ajaa saman asian. Ilman koristekärkiä (tylla) pursotukset voi tehdä hauskasti erikokoisina pallukoina. Huolimattomasti sekoitettu marmoroitu pinta on koriste jo itsessään, joten kakun voi koristella myös esim. syötävin kukkasin tai mustikoilla.

Sitruuna-mustikkakakku

(10 palaa)

200 g voita

3/4 – 1 dl stevia sweet crystalia

4 munaa

yhden sitruunan raastettu kuori ja mehu

1 ½ dl mantelijauhoja

1 dl kookosjauhoja

1 tl leivinjauhetta

50 g mustikoita

Mustikkahillo

100 g mustikoita

2 tl chian-siemeniä

Täyte, kuorrute ja pursotukset:

200 g tuorejuustoa

2 dl kuohukermaa

1/2 tl vaniljauutetta

mustikkahillo

(makeutusta halutessasi esim. 1 – 2 rkl stevia sweet crystalia)

  1. Pehmennä voi mikrossa tai kattilassa, älä kuitenkaan anna kiehua.
  2. Lisää joukkoon makeutusaine ja munat. Sekoita.
  3. Raasta taikinaan pestyn sitruunan kuoren keltainen osa (vältä raastamasta kuoren valkoista osaa, sillä se on kitkerää) ja purista mehu.
  4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Jos taikina näyttää tässä kohti hiukan juoksettuneelta, älä hätäänny. Se tasaantuu paistamisen aikana.
  5. Paista kakkupohja mieluiten kahdessa erillisessä (halkaisija 16 cm) irtopohjavuoassa, lopputulos on näin tasaisen kostea ja pehmoinen. Voit myös paistaa pohjat perätysten samassa vuoassa. Pingota irtopohjan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Tarvittaessa voit voidella ja mantelijauhottaa reunat. Jaa puolet taikinasta vuokaan.
  6. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa 30 min. Anna pohjien jäähtyä hyvin.
  7. Kiehauta mustikat ja sekoita joukkoon siemenet. Anna tekeytyä kakkupohjien jäähtymisen ajan. Soseuta mikäli mustikat ei soseutuneet kiehautuksessa.
  8. Levitä toisen pohjan päälle n. puolet hillosta.
  9. Vaahdota tuorejuusto, kerma, vanilja (ja makeutusaine). Ota yhteen pursotuspussiin, jossa pursotustylla tai pakastepussiin n. ½ dl valkoista kuorrutetta. Laita toiseen pussiin, jossa on tylla vuorotellen suurin osa kuorrutteesta ja suurin osa mustikkahillosta. Älä sekoita. Sekoita loppu kuorrute ja hillo tasaiseksi ja laita sekin pursotuspussiin. Näin sinulla on kolme eri väristä kuorrutetta. Mikäli sinulla ei ole tyllia, leikkaa vaan pursotinpussin kärkeen erikokoiset aukot.
  10. Pursota hillon päälle sekoittamatonta marmoroituvaa kuorrutetta hiukan alle cm:n paksuinen kerros. Nosta päälle toinen pohja.
  11. Pursota pinnalle lähes kaikki loppu sekoittamaton kuorrute ja tasoita palettilastalla pinnalle sekä reunoihin. Kakkupohja saa kuultaa kuorrutteen läpi.
  12. Pursota loput kuorrutteet kakun pinnalle ja viimeistele muutamalla mustikalla.

Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä leipomisesta. Kakun voi täyttää ja koristella valmiiksi tai koristella vasta tarjoilupäivänä.

Makrot / pala: HH 3,8 g, Prot 5,9 g, Rasva 34,3 g

Kcal / pala: 349

3 thoughts on “Sitruuna-mustikkakakku

  1. Hei. Tätä voisin kokeilla. Jos vaihdan stevian karppisokeriin niin onko määrä sama? Karppisokeria löytyis nimittäin kaapista. 😀

    Tykkää

    1. Karppisokeri on hiukan vähemmän makeaa kuin Stevia Sweet. Laittaisin sitä 1,25-2 dl riippuen siitä miten makeaa lopputulosta tavoittelee. Minä laittaisin varmasti n. 1,5 dl. Lisäksi karppisokeri kannattaa ”tomuttaa” sauvasekoittimella tai blenderissä, jotta se ei jää rapisevaksi hampaisiin. Määrä kuitenkin mitataan ennen tomuttamista.

      Tykkää

  2. Moikka! Olisin kysynyt pitääkö sulanut voi ja kananmunat vaahdottaa keskenään vai ainoastaan sekoittaa?

    Tykkää

Vastaa