Mitä aamupalaksi ketoruokavaliolla? – täydellinen aamiaisopas

Valehtelematta eniten minulle esitetty kysymys ihmisen kiinnostuttua ketogeenisestä ruokavaliosta on, että mitä voi syödä aamiaiseksi? Me suomalaiset emme ole pelkästään aamiaiskansaa, vaan myös leipä- ja puurokansaa. Jo ajatus siitä, että viljan syöminen pitäisi lopettaa saattaa hiukan kouraista rinnasta. Kysymys on tärkeä, sillä sujuvasti alkuun pääsemiseksi on oleellista, että aamiaiselle keksii jotain sopivaa syötävää. Ongelma usein poistuu viimeistään siinä vaiheessa, kun ruokavaliossa on päässyt rasvakahvien makuun tai huomaa, ettei aamulla oikeastaan olekaan pakko syödä mitään.

Vastatakseni kuitenkin akuuttiin ruokavalion aloittamiseen ja sen onnistumiseen liittyvään ongelmaan päätin tehdä pienen koosteen siitä, minkälaisia aamupaloja ketoruokavaliolla voi ja kannattaa syödä. Ihan kaikesta en valitettavasti ehtinyt saada kuvia ja reseptejä tähän hätään valmiiksi, mutta lisäilen niitä tänne kunhan valmistuvat.

  • Kahvi, tee ja viherjuomat tai -smoothiet

Erilaiset kahvit ja teet rasvalla tai ilman ovat hyvä aloitus päivälle, sillä kofeiini piristää mieltä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Viherjauheesta sekoitettu juoma tai vihersmoothie ovat myös hyvä aloitus päivälle, mikäli kaipaat jotain raikasta ja kevyttä. Samalla saat nautittua hyvän osan päivän kasvispotista.

  • Jogurtit ja puurot

Runsasrasvaiset jogurtit, crème fraîche ja mascarpone ovat mainioita aamupaloja marjojen ja paahdetuista siemenistä tai pähkinöistä tehdyn myslin kanssa. Puuroa on mahdollista ja helppoa valmistaa chian-siemenistä, rouhituista siemensekoituksista, manteli- tai kookosjauhoista tai niiden sekoituksesta.

  • Leivät

Siemenistä, kasvikuiduista, kasviksista ja manteleista yhdistettynä maitotuotteisiin, rasvoihin, juustoihin ja kananmuniin saa tehtyä jos jonkinlaista ketokelpoista leipää. Leivän voi valmistaa pikaisesti mikrossa tai pidemmän kaavan mukaan hitaasti uunissa paistamalla ja kaikkea siltä väliltä. Ketoleivän päälle sopii kaikki perinteiset voileivän täytteet.

  • Munakkaat

Munakkaat on ainakin itselleni ruokavalion tukevaa peruskiveä. Munakas on helppo ja nopea valmistaa, se sopii syötäväksi mihin aikaan päivästä tahansa, sisältää monipuolisesti ravintoaineita ja sen kanssa voi syödä lähes mitä tahansa.

  • Lämpimät aamiaislautaset:

Englanninkielisissä maissa on tyypillistä syödä aamulla kunnon lautasellinen lämpimiä paistettuja tai höyrytettyjä ruokia. Walesissä asuessani totuin englantilaiseen aamiaiseen ja viimeistään New Yorkissa matkustaessani rakastuin erilaisiin aamiaislautasiin. Vain jääkaapin sisältö ja oma maku on rajana mitä kaikkea aamiaislautaselle voisi laittaa.

  • Pannarit, letut ja vohvelit

Pannarit, letut ja vohvelit onnistuvat hyvin myös viljattomina ja sopivat hyvin aamiaiselle ainakin viikonloppuna, kun aikaa valmistamiseen on hiukan enemmän. Lisukkeena voit tarjota mahdollisimman rasvaisia maitotuotteita, kookoskermaa, marjoja, sokeritonta raparperihilloa tai erilaisia pähkinälevitteitä.

  • Pähkinälevitteet

Pähkinälevitteet sopivat leipien, ketopullan, jogurtin ja puuron kanssa tarjottavaksi ja pakko myöntää, silloin tällöin ihan purkista lusikalla syötäväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s