Pehmoiset ketosämpylät

Viikonloppuaamut tai burgerifiestat ovat minulle hetkiä, joita varten teen itse leipää. Aluksi ketoleivät maistuvat tietysti hiukan erilaiselta kuin viljaan leivotut leivät, eikä isokoloista hapanjuurileipää tai juureen leivottua hiivatonta ruisleipää nyt rehellisyyden nimissä voita rakenteellisesti tai maullisesti mielestäni mikään. Ketoleivät ovat kuitenkin yllättävän hyviä ja ravintosisältönsä johdosta täyttävät vatsaa ja pitävät nälän loitolla aivan eri tavalla kuin viljaleipä.

Blogistani löytyy todella kattava valikoima erilaisia leipiä ja uskonkin, että tämän ohjeen myötä voin hetkeksi jättää leivät rauhaan, sillä viimeinen puute tuli tämän ohjeen myötä täytetyksi. Pehmoisten ketosämpylöiden ohje on alunperin jostain ulkomaisesta blogista napattu (en kuolemaksenikaan muista mistä), mutta paistoaikaa olen hiukan alkuperäisestä pidentänyt. Sämpylöihin tulee rapsakka kuori, mutta sisus on pehmoinen ja todella kuohkea. Sämpylät säilyvät huoneenlämmössä useamman päivän tuoreen oloisina ja ne kestävät hyvin myös pakastamisen. Taikinasta voi sämpylöiden lisäksi leipoa myös maalaispatonkia tai pataleipää.

Pehmoiset ketosämpylät

(6 sämpylää)

5 rkl psylliumia

3 dl mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 tl omenasiiderietikkaa

3 valkuaista

2 ½ dl kiehuvaa vettä

Pinnalle: 1 rkl seesaminsiemeniä

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
 2. Lisää etikka ja valkuaiset kuivien aineiden joukkoon, vatkaa tasaiseksi.
 3. Lisää kiehuva vesi samalla vatkaten, kunnes seos on tasainen ja sileä.
 4. Pyöritä kostutetuin käsin 6 sämpylää leivinpaperoidulle uunipellille.
 5. Ripottele pinnalle seesaminsiemenet.
 6. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1 h.

Makrot / sämpylä: HH 2,4 g, Prot 6,3 g, Rasva 11,3 g

Kcal / sämpylä: 134

49 thoughts on “Pehmoiset ketosämpylät

 1. hei,

  ajattelin kokeilla mutta jos ei ole omenasiiderietiikkaa niin meneekö ihan pilalle?

  Tykkää

  1. Etikka on tärkeä soodan toiminnalle. Olisiko sinulla jotain muuta hapanta mitä voisit lisätä taikinaan, muuta etikkaa tai sitruunamehua?

   Tykkää

   1. Pahoittelut virheellisestä aiemmasta kommentista, korjaan sen. Kiehuva vesi yhdistettynä etikkaan saa aikaan myös leivinjauheen voimakkaan kuohumisen, jolloin sämpylöihin tulee isokoloinen rakenne. Ilman etikkaa sämpylöiden kolot jäävät pienemmiksi. Hyvä varmasti myös niin 🙂

    Tykkää

  2. Ihana ohje! Taikinasta en oikein saanut tasaista kun psyllium jämäköityy aika nopsaan ja ajattelin ettei näistä tullu yhtään mitään, mutta sämpylöistä tuli silti aivan taivaallisia kun ne oli paistanut 😃👍 tästä tuli kyllä yksi lemppari resepti!

   Tykkää

   1. Tein ohjeen mukaan. Uunissa alku näytti hyvältä mutta sitte sämpylät vaan paisui ja paisui… 😅 Isot pallukat ja ihan ontot sisältä 🤔 Mikähän meni vikaan?

    Tykkää

 2. Tämä on ihan loistava ohje 🤩 Tulee ihan liian hyvää, toimii myös pataleivän muodossa. Kiitos kun jaoit tämän 🙏

  Tykkää

  1. Mahtavaa, että tykkäsit! Itse olen tehnyt myös pataleipää ja patonkia tällä, hyvin onnistuu 🙂

   Tykkää

  1. Mantelijauhon sijaan voisi koittaa pofiberiä ja sitä voisi laittaa ehkä vain 2 – 2,5 dl. En ole kokeillut niin, mutta uskon että toimii. Tai voit laittaa osittain pofiberiä ja osittain hamppurouhetta.

   Tykkää

   1. Leivinjauhe koostuu pitkälti ruokasoodasta joten et ollut väärässä 🙂

    Tykkää

   2. Ohjeessa lukee mantelijauhe ja tässä puhutaan mantelijauhosta, kumpaa siis laitetaan?

    Tykkää

   1. Kiitos kommentista! Ilahduttavaa kuulla, että resepti on mieleinen ☺️

    Tykkää

 3. Eka satsi uunissa, vielä näyttää hyvältä 🙂 Tein kaksinkertaisen annoksen, mitä sitä tekis kuudesta keltuaisesta?

  Tykkää

  1. Keltuaiset on hyviä rasvanlähteitä, ne voisi käyttää vaikka osana munakasta, rasvakahviin, hollandaise-kastikkeeseen, carbonara-tyyliseen ”pasta”-kastikkeeseen, suolaisen piirakan täytteeseen, pizzapohjaan, majoneesiin tai vaikka ketojäätelöön 🙂

   Tykkää

   1. Kiitos, siinäpä niitä tuli ohjeita, mun sämpylöistä tuli tosi vaaleita, mutta ovat varmaan kypsiä kun pohja tuntui siltä. Täytyy ens keraalla pisää vähän enemmän lämpöä.

    Tykkää

   2. Heippa, käviskö normi etikka jos muuta ei ole?
    Kiitoksia vastauksesta 👍

    Tykkää

   3. Hei! Itse en ole muilla etikoilla ohjetta tehnyt, mutta uskoisin käyvän.

    Tykkää

 4. Jäin miettimään, käytetäänköhän pelkät valkuaiset ravintoarvojen vuoksi, vai siksi että leivonnan lopputulos on erilainen? Mielellään käyttäisin koko munat, mutta tapahtuukohan tässä sitten jotain hassua?

  Tykkää

  1. Hei, pelkät valkuaiset käytetään tässä ohjeessa rakenteen vuoksi. Kokomunilla sämpylöistä jää puuttumaan juuri tuo poikkeuksellisen kuohkea rakenne. Keltuaiset voi käyttää hyvin vaikka munakkaaseen, voin sekaan, majoneesin valmistukseen, munakahviin, piirakoihin, pizzapohjaan tai oikeastaan minne vaan 😀

   Tykkää

 5. Tein sämpylöitä ihan ohjeen mukaan. Ulkonäkö oikein herkullinen ja mehevän näköinen, mutta kun leikkasin sämpylää oli se sisältä pelkkää ilmaa ja taikinaa. Tunnin oli uunissa 175’C asteessa, kuten ohjeessa neuvottiin. Missä mahtaisi olla vika?

  Tykkää

  1. Hei, harmillista kuulla. Muutamalla muulla on käynyt samoin. Vahvin veikkaus on, että valkuaisten viskositeetti ei ole ollut aivan parhaimmillaan. Se voi johtua siitä, että munat on vanhentumassa, niiden lämpötila on vaihdellut säilytyksen aikana tai ne on vaan ollut maanantaikappaleita. Luonnon raaka-aineissa vaihtelua väistämättä on. Itselleni on viime aikoina käynyt muutaman kerran niin, että muna-sokerivaahto ei vaan vaahtoudu :/

   Eli todennäköisesti teit kaiken aivan oikein. Toivottavasti seuraavalla kerran sämpylät onnistuu paremmin 🙏.

   Tykkää

 6. moi taas,kuinkahan soveltuisi maissijauho leivontaan tuon mantelijauhon sijaan.paljon leipovalle melko tyyris jauho.
  Olen yrittänyt sisäistää tuota hiilareiden laskutapaa mutten ole oikein päässyt jyvälle,eli lasketaanko kaikki hiilarit jotka tuoteselosteessa on vai ainoastaan sokeri.
  Mainitsemasi Yazio muuten hyvä,mutta ei ketokäytännöllinen,koska suhteet hieman eri kuin ketoruokavaliossa.

  Tykkää

  1. Hei, maissijauho ei ketoruokavalioon sovi, mutta muita vaihtoehtoja löytyy kyllä. Kaikki siemen- ja pähkinäjauhot, kookosjauho, pofiber eli perunakuitu, lupiinijauho ja pienissä määrissä myös teff-jauho sopii ketoleivontaan. Pofiber on näistä edullisinta ja neutraalin makuista. Kaikissa jauhoissa on hiukan omanlainen rakenne ja annostelu, mutta kun seuraa ohjeita jonkin aikaa niin tuntuma kyllä löytyy. Apuaineina käytetään psylliumia ja ksantaania, jotta leivonnaisiin saadaan tarvittaessa sitkon kaltaista rakennetta ja kuohkeutta.

   Hiilareiden suhteen perussääntö on että ravintosisällön kaikki hiilarit lasketaan (sokerit ja tärkkelykset). Suomessa elintarvikkeissa kuitu, joka on imeytymätöntä hiilihydraattia, merkitään erikseen, sitä ei tarvitse laskea. Joissain ulkomaisissa elintarvikkeissa kuitu saatetaan ilmoittaa hiilihydraattimäärässä, silloin sen voi jättää laskematta ja seurata kohtaa net carb. Poikkeus tähän sääntöön on sokerialkoholit eli kalorittomat sokerin tapaan käytettävät aineet kuten erytritoli. Sen ravintosisällössä lukee tuotteen olevan hiilihydraattia, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan on kokonaisuudessaan imeytymätöntä, joten sitä ei tarvitse laskea. Sokerialkoholit kuitenkin voivat isoissa määrissä aiheuttaa laksatiivisia ja muita suolisto-ongelmia, joten niiden määrä on syytä pitää kohtuullisena.

   Yaziossa ravintoaineiden suhteita voi muuttaa asetuksissa omien tavoitteiden mukaiseksi.

   Tykkää

 7. Moikka!
  Mitenkäs sitruunamehulla lähdetään korvaamaan tuo etikka? Pysyykö 2tl määrä samana?

  Tykkää

  1. Moi, en ole ihan varma riittääkö sitruunamehun happo jämäköittämään valkuaisen proteiinin sopivasti paistamisen aikana. Kokeilisin lisätä määrää ainakin kaksinkertaiseksi, jolloin määrä varmasti jo maistuu myös lopputuloksessa.

   Tykkää

 8. Kiitos hyvästä reseptistä! Oon nyt pari kertaa tehnyt ja hyvin onnistunut. Etikkaa ei ollut niin laitoin tilalle turkkilaista jogurttia ja hyvin näkyi toimivan silläkin. Toisella kertaa korvasin 1/3 mantelijauhoista pofiberillä. Oikein hyviä nekin ja laski hintaa edes vähän. Nyt uskallan jo tehdä isomman satsin niin ei mene yhdellä istumalla kaikki 😅

  Tykkää

  1. Hei, kiitos kommentista ja hyvistä sovellusvinkeistä! On avuliasta monille kuulla miten ohjetta voi tarpeen vaatiessa muokata 🙏.

   Tykkää

 9. Muutaman kerran tehnyt ohjeen mukaan, mutta kun sämpylät tulee uunista ne painuu kasaan 😭 uunissa kohoaa oikein kauniiksi. Teenkö jotain väärin?

  Tykkää

  1. Hei! Harmi kuulla, tätä on osalla esiintynyt ja syynä on ollut joko käytetty psyllium tai se, että sämpylät ovat olleet hiukan raakoja. Käytätkö minkä valmistajan psylliumia?

   Tykkää

 10. Kannattaa katsoa video, jotta ymmärtää että vatkataan sähkövatkaimella, ei puulusikalla ! Eikä ehkä kannata lisätä desiä siemenrouheita… Tuli napakoita lättänöitä, eivät kohoneet missään vaiheessa vaikka otin sähkövatkaimenkin kehiin loppuvaiheessa, hyvältä nämäkin maistuu 😀

  Tykkää

  1. Hei, sekoittaminen on tosiaan näppärin tehdä sähkövatkaimella. Nämä sämpylät ovat hyvin tiiviitä uuniin mennessään ja kohoaminen tapahtuu uunissa n. puolen tunnin paiston jälkeen. Toivottavasti seuraavalla kerralla on parempi leivontaonni :).

   Tykkää

  1. Hei, lässähtämiseen on kaksi syytä: joko taikina on liian löysä, eli psyllium ei ime riittävästä kosteutta tai tuorejuusto on esim. kevytversiota tai paistoaika jää liian lyhyeksi uunin hiukan erilaisen lämmön johdosta.

   Hyvät psylliumit ohjeisiini on Finax tai Foodin.

   Toivottavasti tästä on apua!

   Tykkää

   1. Kiitos vastauksesta, siinä ei ollut kyllä tuorejuustoa reseptissä ))
    Minä luulen että olisin voinut antaa enemmän olla uunissa kun tietty osa sämpylästä oli todella hyvä ja kuohkea ja toinen osa lässähti.
    Pitää kokeilla uudestaan;)

    Tykkää

   2. Aaa, ajattelinkin väärää reseptiä. Juu, sitten kuulostaa että ovat paistuneet vain hiukan epätasaisesti 🙂

    Tykkää

 11. Kiitos ohjeesta Anna! Sämpylöistä tuli nätit pallerot, vaikka käytin valkoviinietikkaa ja sekoitin taikinaa lusikalla 🙂

  Tykkää

  1. Hei Olga, niinhän sitä sanotaan, että uuni korjaa kauneusvirheet :D. Kiva, että tykkäsit ohjeesta!

   Tykkää

 12. Hei, nopeasti varmistaisin vain, että onhan kyseessä mantelijauhe (kuten ohjeessa) eikä mantelijauho (kuten kommenteissa vilahtaa). Ilmeisesti nämä sekoittuvat monella mutta niissä kai hieman eroa. Vai onko väliä tämän ohjeen kannalta? Kiitos, pitää laittaa joka tapauksessa kokeiluun! 🙂

  Tykkää

  1. Hei, kiitos hyvästä huomiosta, korjaan ohjeen epäjohdonmukaisuuden. Ohje on tehty jauheella, mutta toiminee myös jauholla. Tässä ohjeessa en usko olevan erityisen suurta eroa kumpaa käyttää 🙂

   Tykkää

 13. Hei haluaisn kysyä tosta psylluim huskista.. käyttätkö husk pulveria vai sellasta kuohkeampaa, vähän sahampurumaista huskia. Itse olen kokeillut molempia (eri resepteissä) enkä oikein tiedä määriä. Pulverill tulee jämäkkää raskasta leipää, en pidä siitä koostymuksesta, enkä oikein tiedä miten saisin tuollasta kuohkeaa ”reikästä” leipää.. mietin onko koostymus uuni lämmösta kiinni myös. Mulla on lämminilma uuni nykyään ja sen kans on vähön oppimista…

  Sitten muna kontra huskmuna… en pidä munan mausta leivässä ja yhdessa am. Reseptissä käytettiin Huskmunaa, eli annetiin husk ja vesi turvota ensin, ihan hyvä mutta tosiaan säpylät jäi lättänöiksi ja raan tuntosia sisältä…en siis its onnistu saamaan kuoheita sämpylöitä millään.. eli mitä ohjeita voisit antaa mulle… kiitos

  Tykkää

 14. Minä tein näitä sämpylöitä kauan, kauan sitten, silloin jäi littanoiksi, mutta nyt kokeilen uudelleen, tämä ohjehan on ollut täällä jo vuosia, jos oikein muistan, olisko ollut jo 2011, tai aiemminkin, kun ketoilin silloin, nyt taas alottmassa ketoa uudelleen.

  Tykkää

 15. Kiitos Anna ihanasta ja helposta sämpyläohjeesta! Ekan kerran tuli onttoja ja hieman vaaleanpunertavia 🙂 lisättyäni mozzarellaraastetta taikinaan. Nyt tein 6 valkuaisella (valkuaistölkki oli menossa vanhaksi) ja lisäsin taikinaan provencen yrttiseosta. Palleroista tuli isommalla valkuaismäärällä kiinteitä myös sisältä. Parasta näissä on maku ja leipämäinen suutuntuma sekä se että nämä ei mene pakkasessa miksikään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s