Pehmoiset ketosämpylät

Viikonloppuaamut tai burgerifiestat ovat minulle hetkiä, joita varten teen itse leipää. Aluksi ketoleivät maistuvat tietysti hiukan erilaiselta kuin viljaan leivotut leivät, eikä isokoloista hapanjuurileipää tai juureen leivottua hiivatonta ruisleipää nyt rehellisyyden nimissä voita rakenteellisesti tai maullisesti mielestäni mikään. Ketoleivät ovat kuitenkin yllättävän hyviä ja ravintosisältönsä johdosta täyttävät vatsaa ja pitävät nälän loitolla aivan eri tavalla kuin viljaleipä.

Blogistani löytyy todella kattava valikoima erilaisia leipiä ja uskonkin, että tämän ohjeen myötä voin hetkeksi jättää leivät rauhaan, sillä viimeinen puute tuli tämän ohjeen myötä täytetyksi. Pehmoisten ketosämpylöiden ohje on alunperin jostain ulkomaisesta blogista napattu (en kuolemaksenikaan muista mistä), mutta paistoaikaa olen hiukan alkuperäisestä pidentänyt. Sämpylöihin tulee rapsakka kuori, mutta sisus on pehmoinen ja todella kuohkea. Sämpylät säilyvät huoneenlämmössä useamman päivän tuoreen oloisina ja ne kestävät hyvin myös pakastamisen. Taikinasta voi sämpylöiden lisäksi leipoa myös maalaispatonkia tai pataleipää.

Pehmoiset ketosämpylät

(6 sämpylää)

5 rkl psylliumia

3 dl mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 tl omenasiiderietikkaa

3 valkuaista

2 ½ dl kiehuvaa vettä

Pinnalle: 1 rkl seesaminsiemeniä

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
 2. Lisää etikka ja valkuaiset jauhojen joukkoon, vatkaa tasaiseksi.
 3. Lisää kiehuva vesi samalla vatkaten, kunnes seos on tasainen ja sileä.
 4. Pyöritä kostutetuin käsin 6 sämpylää leivinpaperoidulle uunipellille.
 5. Ripottele pinnalle seesaminsiemenet.
 6. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1 h.

Makrot / sämpylä: HH 2,4 g, Prot 6,3 g, Rasva 11,3 g

Kcal / sämpylä: 134

30 thoughts on “Pehmoiset ketosämpylät

  1. Etikka on tärkeä soodan toiminnalle. Olisiko sinulla jotain muuta hapanta mitä voisit lisätä taikinaan, muuta etikkaa tai sitruunamehua?

   Tykkää

   1. Pahoittelut virheellisestä aiemmasta kommentista, korjaan sen. Kiehuva vesi yhdistettynä etikkaan saa aikaan myös leivinjauheen voimakkaan kuohumisen, jolloin sämpylöihin tulee isokoloinen rakenne. Ilman etikkaa sämpylöiden kolot jäävät pienemmiksi. Hyvä varmasti myös niin 🙂

    Tykkää

 1. Tämä on ihan loistava ohje 🤩 Tulee ihan liian hyvää, toimii myös pataleivän muodossa. Kiitos kun jaoit tämän 🙏

  Tykkää

  1. Mahtavaa, että tykkäsit! Itse olen tehnyt myös pataleipää ja patonkia tällä, hyvin onnistuu 🙂

   Tykkää

  1. Mantelijauhon sijaan voisi koittaa pofiberiä ja sitä voisi laittaa ehkä vain 2 – 2,5 dl. En ole kokeillut niin, mutta uskon että toimii. Tai voit laittaa osittain pofiberiä ja osittain hamppurouhetta.

   Tykkää

   1. Kiitos kommentista! Ilahduttavaa kuulla, että resepti on mieleinen ☺️

    Tykkää

  1. Keltuaiset on hyviä rasvanlähteitä, ne voisi käyttää vaikka osana munakasta, rasvakahviin, hollandaise-kastikkeeseen, carbonara-tyyliseen ”pasta”-kastikkeeseen, suolaisen piirakan täytteeseen, pizzapohjaan, majoneesiin tai vaikka ketojäätelöön 🙂

   Tykkää

   1. Kiitos, siinäpä niitä tuli ohjeita, mun sämpylöistä tuli tosi vaaleita, mutta ovat varmaan kypsiä kun pohja tuntui siltä. Täytyy ens keraalla pisää vähän enemmän lämpöä.

    Tykkää

   2. Heippa, käviskö normi etikka jos muuta ei ole?
    Kiitoksia vastauksesta 👍

    Tykkää

   3. Hei! Itse en ole muilla etikoilla ohjetta tehnyt, mutta uskoisin käyvän.

    Tykkää

 2. Jäin miettimään, käytetäänköhän pelkät valkuaiset ravintoarvojen vuoksi, vai siksi että leivonnan lopputulos on erilainen? Mielellään käyttäisin koko munat, mutta tapahtuukohan tässä sitten jotain hassua?

  Tykkää

  1. Hei, pelkät valkuaiset käytetään tässä ohjeessa rakenteen vuoksi. Kokomunilla sämpylöistä jää puuttumaan juuri tuo poikkeuksellisen kuohkea rakenne. Keltuaiset voi käyttää hyvin vaikka munakkaaseen, voin sekaan, majoneesin valmistukseen, munakahviin, piirakoihin, pizzapohjaan tai oikeastaan minne vaan 😀

   Tykkää

 3. Tein sämpylöitä ihan ohjeen mukaan. Ulkonäkö oikein herkullinen ja mehevän näköinen, mutta kun leikkasin sämpylää oli se sisältä pelkkää ilmaa ja taikinaa. Tunnin oli uunissa 175’C asteessa, kuten ohjeessa neuvottiin. Missä mahtaisi olla vika?

  Tykkää

  1. Hei, harmillista kuulla. Muutamalla muulla on käynyt samoin. Vahvin veikkaus on, että valkuaisten viskositeetti ei ole ollut aivan parhaimmillaan. Se voi johtua siitä, että munat on vanhentumassa, niiden lämpötila on vaihdellut säilytyksen aikana tai ne on vaan ollut maanantaikappaleita. Luonnon raaka-aineissa vaihtelua väistämättä on. Itselleni on viime aikoina käynyt muutaman kerran niin, että muna-sokerivaahto ei vaan vaahtoudu :/

   Eli todennäköisesti teit kaiken aivan oikein. Toivottavasti seuraavalla kerran sämpylät onnistuu paremmin 🙏.

   Tykkää

 4. moi taas,kuinkahan soveltuisi maissijauho leivontaan tuon mantelijauhon sijaan.paljon leipovalle melko tyyris jauho.
  Olen yrittänyt sisäistää tuota hiilareiden laskutapaa mutten ole oikein päässyt jyvälle,eli lasketaanko kaikki hiilarit jotka tuoteselosteessa on vai ainoastaan sokeri.
  Mainitsemasi Yazio muuten hyvä,mutta ei ketokäytännöllinen,koska suhteet hieman eri kuin ketoruokavaliossa.

  Tykkää

  1. Hei, maissijauho ei ketoruokavalioon sovi, mutta muita vaihtoehtoja löytyy kyllä. Kaikki siemen- ja pähkinäjauhot, kookosjauho, pofiber eli perunakuitu, lupiinijauho ja pienissä määrissä myös teff-jauho sopii ketoleivontaan. Pofiber on näistä edullisinta ja neutraalin makuista. Kaikissa jauhoissa on hiukan omanlainen rakenne ja annostelu, mutta kun seuraa ohjeita jonkin aikaa niin tuntuma kyllä löytyy. Apuaineina käytetään psylliumia ja ksantaania, jotta leivonnaisiin saadaan tarvittaessa sitkon kaltaista rakennetta ja kuohkeutta.

   Hiilareiden suhteen perussääntö on että ravintosisällön kaikki hiilarit lasketaan (sokerit ja tärkkelykset). Suomessa elintarvikkeissa kuitu, joka on imeytymätöntä hiilihydraattia, merkitään erikseen, sitä ei tarvitse laskea. Joissain ulkomaisissa elintarvikkeissa kuitu saatetaan ilmoittaa hiilihydraattimäärässä, silloin sen voi jättää laskematta ja seurata kohtaa net carb. Poikkeus tähän sääntöön on sokerialkoholit eli kalorittomat sokerin tapaan käytettävät aineet kuten erytritoli. Sen ravintosisällössä lukee tuotteen olevan hiilihydraattia, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan on kokonaisuudessaan imeytymätöntä, joten sitä ei tarvitse laskea. Sokerialkoholit kuitenkin voivat isoissa määrissä aiheuttaa laksatiivisia ja muita suolisto-ongelmia, joten niiden määrä on syytä pitää kohtuullisena.

   Yaziossa ravintoaineiden suhteita voi muuttaa asetuksissa omien tavoitteiden mukaiseksi.

   Tykkää

  1. Moi, en ole ihan varma riittääkö sitruunamehun happo jämäköittämään valkuaisen proteiinin sopivasti paistamisen aikana. Kokeilisin lisätä määrää ainakin kaksinkertaiseksi, jolloin määrä varmasti jo maistuu myös lopputuloksessa.

   Tykkää

 5. Kiitos hyvästä reseptistä! Oon nyt pari kertaa tehnyt ja hyvin onnistunut. Etikkaa ei ollut niin laitoin tilalle turkkilaista jogurttia ja hyvin näkyi toimivan silläkin. Toisella kertaa korvasin 1/3 mantelijauhoista pofiberillä. Oikein hyviä nekin ja laski hintaa edes vähän. Nyt uskallan jo tehdä isomman satsin niin ei mene yhdellä istumalla kaikki 😅

  Tykkää

  1. Hei, kiitos kommentista ja hyvistä sovellusvinkeistä! On avuliasta monille kuulla miten ohjetta voi tarpeen vaatiessa muokata 🙏.

   Tykkää

 6. Muutaman kerran tehnyt ohjeen mukaan, mutta kun sämpylät tulee uunista ne painuu kasaan 😭 uunissa kohoaa oikein kauniiksi. Teenkö jotain väärin?

  Tykkää

  1. Hei! Harmi kuulla, tätä on osalla esiintynyt ja syynä on ollut joko käytetty psyllium tai se, että sämpylät ovat olleet hiukan raakoja. Käytätkö minkä valmistajan psylliumia?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s