Itse tehty kookosjogurtti

Jogurtin ja muiden hapatettujen maitotuotteiden tekeminen itse on helppoa. Eri tuotteiden ominainen maku ja rakenne perustuu pitkälti hapatteeseen ja tuotteen rasvapitoisuuteen. Itse kaipaan rasvaisempia jogurtteja eli kirpakan happamia, mutta kuitenkin rakenteeltaan paksuja tuotteita, eikä niitä valmiina tahdo helposti löytää. Pidän kookoksesta ja erityisesti viime aikoina sitä on usein tehnyt mieli. Mietinkin miksi jogurtti tai smetana ei yhtälailla voisi onnistua kookosmaidosta kuin tavallisesta maidosta tehtynä. Ohje toimii siis samalla tavoin täysmaidosta. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja itse tehty kookosjogurtti tulille.

Käyttämäsi jogurtti (eli siemen) vaikuttaa lopputulokseen. Itse tein kookosjogurtin tällä kertaa Valio kreikkalaiseen jogurttiin. Lopputulos oli paksu ja lempeän hapan, hiukan viilimäisen venyvä. Seuraavalla kerralla kokeilen siemenenä turkkilaista jogurttia. Kookosmaidon laatuun kannattaa kiinnittää huomiota – useissa kookosmaidoissa on kaikenlaisia lisäaineita, joten kannattaa kurkata ainesosista, että tuote sisältää ainoastaan kookosta ja vettä.

Kookossmetanan ohjeen löydät täältä.

Kookosjogurtti

(5 ½ dl valmista jogurttia)

5 dl kookosmaitoa (esim. Santa Maria extra creamy)

½ dl maustamatonta jogurttia (valitse oman mieltymyksesi mukaan)

 1. Kuumenna uuni 50 asteeseen.
 2. Kuumenna kattilassa kookosmaito 85-asteiseksi. Käytä lämpömittaria. Jos et omista mittaria, kookosmaidon pitää kuplia sieltä täältä ja höyrytä, mutta ei kiehua.
 3. Jäähdytä kookosmaito 40 asteeseen.
 4. Sekoita joukkoon siemen eli valitsemasi jogurtti.
 5. Peitä kattila kannella tai puhtaalla liinalla. Laita kattila uuniin ja käännä virta pois. Anna jogurtin tekeytyä n. 6 h. Älä availe uunia suotta tekeytymisen aikana.
 6. Siirrä valmis jogurtti puhtaaseen purkkiin tai pieniin annosmaljoihin ja säilytä peitettynä jääkaapissa. Jogurtti on parhaimmillaan kun se on saanut tekeytyä jääkaapissa 1 – 2 päivää valmistuksen jälkeen. Jogurtti säilyy viikon verran.

Voit ottaa jogurtista taas uuden siemenen seuraavaa jogurtin valmistuskertaa varten. Jossain kohti siemen kuitenkin väsyy, eikä massa enää paksuunnu ja hapatu. Tällöin voit ottaa tuoreen siemenen uudesta jogurtista.

Makrot / 100 g: HH 3,1 g, Prot 2,9 g, Rasva 17,2 g

Kcal / 100 g: 183

4 thoughts on “Itse tehty kookosjogurtti

 1. Tänään kokeilin eka kerran tehdä kookosjugurtti ohjeesi mukaan, katsotaan, miten onnistui, kunhan jäähtyy. Kiitos ohjeesta

  Tykkää

  1. Toivottavasti tykkäät, mun mielestä tämä ja kookossmetana on tosi onnistuneet ohjeet. Kivaa vaihtelua, kun saa hapatuksesta raikkaampaa makua 🙂

   Tykkää

 2. Tein ohjeen mukaan nutta tulos oli ohutta luirua. Misdä lienee vika? Mittasin lämpötilat ja siemenenä käytin turkkilaista jugurttia.

  Tykkää

  1. Hmm… oliko jogurtti kuitenkin maultaan hapantunut? Kookosmaidoissa voi olla eroja, en osaa aivan tarkasti sanoa miten esim. eri lisäaineet vaikuttaa hapantumiseen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s