Valkosipuli-yrttileipä

Valkosipuli-yrttileipä

Ketoilusomen on vallanneet syksyn aikana mehevät voilla ja valkosipulilla maustetut focaccia -tyyppiset pannuleivät. Olihan se itsekin otettava osaa talkoisiin ja lopputulos on niin herkullinen yhdistelmä pehmoista sisusta, rapeaa kuorta ja suolaista maustevoita, ettei tahdo sanotuksi saada. Itse tein ohjeen oman suosikkini ketohampurilaissämpylöiden pohjalle ja pyörittelin pannuun neljä sämpylää, jonka väleihin voi, valkosipuli ja yrtit sujuvasti ajalehtivat. Mikään ei estä tekemästä leipää focaccian tapaan painelemalla taikinan pannulle yhdeksi ohueksi levyksi ja painamalla voin sekä mausteet leivän pintaan.

Uunissa ennalta kuumennettu pannu on kuitenkin hyvä ajatus, mikäli omistaa jonkin sopivan kokoisen hyvin lämpöä varaavan ja uunin kestävän pannun/astian. Reunat rapsakoituvat astian kuumuudessa ja sisäosa jää untuvan pehmeäksi. Leipä toimii loistavasti illanistujaisissa, rennomman päivällisen lisukkeena tai keittojen kaverina.

Valkosipuli-yrttileipä

(4 isoa palaa)

2 luomumunaa

200 g tuorejuustoa tai mascarponea

1/4 tl suolaa

2 dl hienoa mantelijauhoa

2 rkl psylliumia

1 tl leivinjauhetta

Valkosipuli-yrttivoi

50 g voita

1 – 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

½ dl (lehti)persiljaa tai muita yrttejä hienonnettuna

 1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. (Laita sinne kuumenemaan myös paistoastia. )
 2. Sekoita muna ja tuorejuusto hyvin.
 3. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita.
 4. Anna taikinan tekeytyä 10 – 15 min.
 5. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä kostutetuin käsin palloiksi.
 6. Nosta valurautapannuun tai uunivuokaan (Ø n. 20 cm).
 7. Levitä pehmeä voi, valkosipuli ja yrtit sämpylöiden väleihin ja päälle.
 8. Paista uunin keskiosassa 30 – 35 min.
 9. Syö uunituoreena.

Katso myös video leivän valmistuksesta:

Makrot / pala: HH 4,8 g, Prot 11,5 g, Rasva 43 g

Kcal / pala: 452

21 thoughts on “Valkosipuli-yrttileipä

 1. Mistäköhän johtuu että taikina jäi todella löysäksi eikä siitä saanut tehtyä palloja toisella kerralla. Saman verran käytin Mascarponea molemmilla kerroilla, ainoastaan valmistaja vaihtui välissä. Ei kai niissä voi niin suurta eroa olla?

  Muuten aivan mahtava resepti, maku on todella hyvä!

  Tykkää

  1. Mascarponeissakin voi hiukan olla eroja siinä minkä verran löystyvät sekoitettaessa. Vaihtuiko sinulla psyllium tai mantelijauho eri kerroilla? Etenkin psylliumeissa olen huomannut valtavia eroja.

   Tykkää

   1. Mantelijauho itseasiassa vaihtui tavallisesta luomuversioksi ja toinen ero minkä nyt muistuin oli että en laittanut mantelijauho-psyllium-leivinjauhe-suolaseosta kerralla vaan pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Pitää varmaan testata uudestaan koska maku oli yhtä hyvä vaikka nyt teinkin siitä yhden ison levyn enkä 4 palloa 😀

    Tykkää

   2. Jauhoissakin saattaa olla yllättäviä eroja karkeuseroista johtuen. Hyvä, että keksit kuitenkin paistaa leivän pellillä löysyydestä huolimatta 🙂

    Tykkää

 2. Keiton kanssa vieraille eilen tarjosin ja hyvin upposi. Pelkäsin ,että manteli puskee liikaa läpi, mutta ei. Sen sijaan valkosipuli ja yrtit maistui vielä pitkään suussa. Kiitos hyvästä ohjeesta taas kerran.

  Tykkää

  1. Hei, toimisiko tuorejuuston tilalla 30-prosenttinen ranskankerma (jonka parasta ennen -päiväys oli 11 päivää sitten), vai tuleeko liian löysä taikina?

   Tykkää

 3. Mä en tajunnut katsoa videota ennen kuin leivoin, minkä vuoksi en seisottanut taikinaa 15 minuuttia (se kun ei lukenut tekstiversiossa). Taikinasta ei siis heti sekoituksen jälkeen voinut tehdä sämpylöitä. Tuolla se nyt uunissa on pläjäytettynä vuokaan mutta ehkä se maistuu tuollaisena ihan hyvältä. Seuraavalla kerralla sitten seisotus.. 😁
  Ehkä sen voisi lisätä tuohon tekstiversioon myös, jos on muitakin hätähousuja jotka ei katso videoita.. 🙈

  Tykkää

  1. Hei! Kiitos palautteesta! Leipä varmasti onnistuu ilman seisotustakin, se lähinnä helpottaa taikinan käsittelyä. Lisään tiedon tekstiversioon.

   Tykkää

 4. Onnistui kyllä ja on hyvän makuinen 👍🏻😁 Taikinan käsittely olisi varmasti ollut helpompaa..

  Tykkää

 5. Eilen tein tätä valkosipuli-yrttileipää ja tein prikuulleen reseptisi mukaan. Seisottamisen jälkeen oli helppo pyöritellä palleroiset vuokaan. Onnistuin ja hyvää tuli. Kiitos kovasti tästäkin reseptistä 🙂

  Tykkää

 6. Kiitos reseptistä, todella hyvänmakuinen leipä. Laitoin reilusti valkosipulia ja yrttejä mitä puutarhasta löytyi (basilikaa, minttua, sitruunamelissaa). Nam! Yritin lisätä Yazio-sovellukseen, joka ei hyväksynyt, vaan väittää että kaloreita on tuolla makrolla selvästi enemmän. Laskin niitä sitten käsin ja tosiaan, sain myös noin 400 kcal/pala (noin reilu 100g).

  Tykkää

  1. Hei, kiitos palautteesta, hienoa kuulla, että leipä oli mieleen. Kcal on tosiaan eksynyt virhe, kiitos hyvästä huomiosta. Makrot ovat oikein ja korjasin tuon kalorimäärän nyt oikeaksi.

   Tykkää

 7. Kiitos hyvästä reseptistä! Oli todella maukas, helppo tehdä ja kaikki perheenjäsenet tykkäsivät. Sopii hyvin tarjottavaksi myös vieraille.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s