KETOSUKLAA-SUOLAKARAMELLIKEKSIT (L, G)

**KAUPALLINEN YHTEISTYÖ Dr Oetker Suomi Oy:n kanssa**

Olisiko teillä hetki aikaa puhua liivatteesta? 😀

En tiedä onko muut huomanneet, mutta liivate-/hyydykeainevalikoima kaupoissa on viime aikoina monipuolistunut. Samaan aikaan kun eläinperäiselle liivatteelle tovi sitten vielä etsittiin vimmalla kasvipohjaisia korvaajia, on itse liivatteen ravitsemuksellinen arvo nostamassa päätään ja hyvä niin. Liivate on lähes täysin proteiinia ja se sisältää käytännössä samoja aineita, kuten kollageenia ja keratiinia, mitä monet ostavat kalliissa kosmetiikka- tai lisäravinnepurkeissa tavoitteena pidennetty nuoruus ja elinvoimaisuus. Liivate on siis tiivistetyssä muodossa erilaisten kudosten luonnollisia tukiaineita, jotka edistävät mm. nivelten, ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia sekä lisäävät kylläisyyden tunnetta ja parantavat unenlaatua.

Vielä 80 – luvulla ihmiset söivät enemmän erilaisia halvempia lihanosia, joiden mukana lihakeitoissa, tytinässä tai lihapadoissa saatiin myös esim . kollageenia. 2000 – luvulle tullessa fileaikakautena lihojen sidosaineiden saanti ravinnosta kuitenkin vähentyi ja kulutus on siirtynyt lisäravinteisiin. Itse olen pitänyt tätä hiukan hassuna etenkin kun liivatetta saa ilman lisättyjä ”makuja” ja ”täyteaineita” melkoisen paljon edullisemmin leivontahyllystä ja sen voi helposti leipoa kakuksi tai jälkiruoaksi mikäli tytinä ei maistu. Siksi olenkin erityisen innoissani seurannut Dr. Oetkerin liivatevalikoiman kasvua ja iloinnut liivatteen käytön ilmeisestä lisääntymisestä. Tavallisen liivatelehden ja -jauheen sijaan kauppojen hyllyille on ilmestyneet luomu liivatelehdet sekä puhtaasti nautaperäinen liivate. En ole ehinyt näitä eri liivatteita vielä testata vierekkäin vertaillen, mutta mikäli tutkivalle liivatejutulle olisi mielenkiintoa, niin huikkaa kommentteihin ja katson, jos tekisin sellaisen lähiaikoina. Liivatteen hyödyistä terveydelle osana monipuolista ruokavaliota voisin siitäkin kirjoitella pidempään, mutta pysytään tänään herkuissa!

Liivatejauhepurkki kädessäni päätin heti tehdä herkullisia vähähiilihydraattisia suklaakeksejä, joiden mehevän ja hiukan sitkeän rakenteen salaisuus on liivatejauhe ja herkullisen maun kruunaa suolakaramellikastike sekä paahdetut mantelit! Keksien valmistus on helppoa: sekoita ensin kuivat aineet ja lisää sitten kosteat aineet. Anna taikinan tekeytyä kymmenisen minuuttia ja paista toinen samanmoinen. Keksien paistuessa ehdit kiehauttaa suolaisen makean kinuskikastikkeen ja paahtaa pinnalle herkullisia mantelisattumia. Vaikeinta näiden keksien valmistuksessa on odottaa niiden jäähtymistä, mutta se kannattaa. Oikeastaan omasta mielestäni keksien rakenne vain paranee, kun ne saa rauhassa vetäytyä seuraavaan päivään. Tässä siis keksinystäville mukava pieni herkku vaikkapa pääsiäispöytään!

SUKLAA-SUOLAKARAMELLIKEKSIT

(12 keksiä)

4 dl Dr Oetker mantelijauhetta

4 rkl stevia sweet crystal – makeutusjauhetta tai 1dl erytritolia

50 g tummaa suklaata (86%) rouhittuna

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 ½ rkl Dr Oetker liivatejauhetta

1 tl leivinjauhetta

100 g sulatettua voita

1 iso kananmuna

1 tl Dr Oetker vanilja-aromia

Suolakinuskikastike:

1 dl kuohukermaa

1 rkl voita

1 rkl stevia sweet crystal – makeutusjauhetta

2 hyppysellistä suolaa

Pinnalle:

paahdettuja manteleita rouhittuna

 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen tasalämmölle tai 160 asteeseen kiertoilmalle.
 2. Sekoita kuivat aineet kulhossa.
 3. Lisää sulatettu voi, kananmuna ja vanilja-aromi. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna tekeytyä 10 min.
 4. Lusikoi tai pyörittele taikinasta 12 palloa leivinpaperille uunipellille. Paina lusikan pesällä tai kädellä keksiä litteämmäksi. Keksi ei juurikaan leviä uunissa.
 5. Paista 12 – 14 minuuttia, kunnes keksin reunat ovat rapeat.
 6. Anna keksin jäähtyä hyvin.
 7. Kiehauta kerma, voi ja makeutusjauhe kattilassa. Keitä sekoitellen, kunnes seos alkaa paksuuntua ja muuttua vaalean ruskeaksi kinuskikastikkeeksi. Mausta kastike suolalla.
 8. Valuta lämpimänä keksien pinnalle. Kastike jähmettyy viiletessään.
 9. Ripottele pinnalle paahdettuja manteleita.

Keksit säilyvät huoneenlämmössä useamman viikon, mutta ne voi myös pakastaa.

Makrot : HH 2,8, Prot 6 g, Rasva 21 / keksi

Kcal 221 / keksi

8 thoughts on “KETOSUKLAA-SUOLAKARAMELLIKEKSIT (L, G)

  1. nää näyttää niin hyviltä 😋 onko muuten vanilja-suklaahippukekseihin tulossa ohjetta vai onko vaan saatavilla ostettuna? 👀

   Tykkää

   1. Moi, ohje varmasti jossain vaiheessa tulee bloginkin puolelle, mutta ei aivan vielä 🙂

    Tykkää

 1. Hei, pitkästä aikaa tulin katsomaan reseptejä ja huomasin että tekstin fontti on muuttunut. Tätä nykyistä fonttia on epämiellyttävä lukea.

  Tykkää

  1. Hei, kiitos palautteesta! Harmillista, jos koet fontin epämielyttäväksi lukea. Fontti on tosiaan muuttunut reilu vuosi sitten ja itse pidän siitä kovasti, omaan silmääni se on mukavan selkeä ja skarppi ja olen saanut siitä positiivista palautetta.

   Tykkää

  1. Hei, en ole kokeillut ohjetta liivatelehdillä, ne voisivat hyvinkin toimia, kunhan ensin liottaa ja sitten sulattaa pieneen määrään nestettä. Keksit voi toki tehdä myös ilman liivatetta, mutta rakenteesta tulee huomattavasti murenevampi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s