Ketobruschetta

*Resepti on toteutettu yhteistyössä Finaxin kanssa.

Valmistujaiset ja kesä lähestyy. Minulta kysytään usein vinkkejä mitä helppoa ja herkullista suolaista voisi tarjoilla ketoilevalle tai gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle ystävälle tai mitä itse laittaisi tarjolle tilaisuuksiin missä on myös ei-ketoilevia? Tässä tulee yksi mainio vaihtoehto, joka taatusti maistuu suurimmalle osalle ikään ja ruokavalioon katsomatta. Ketobruschetta tehdään kuohkeasta, viljattomasta patongista ja täytevaihtoehtoja on lukematon määrä; kylmäsavu- tai graavilohi, ilmakuivattu kinkku, pesto, tomaattisalsa, avokado, rapu skagen, lähes mikä vaan mikä itselle parhaiten maistuu. Itse tein täytteeksi puolikuivattuja kirsikkatomaatteja mehevän mozzarellan kanssa ja sitruunaista parsaa hapokkaan fetajuuston kera.

Viljaton ja maidoton patonki on tehty pehmoisten ketosämpylöiden ohjeella valmistaminen on helppoa, kunhan muistaa olla tarkkana muutamassa kohdassa. Psyllium on gluteeniton ja runsaskuituinen jauhe, joka auttaa mehevoittämään ja sitomaan leipää. Psylliumia myyvät useat eri valmistajat , mutta psylliumien välillä on eroja karkeudessa ja kyvyssä sitoa nestettä, eivätkä ne välttämättä korvaa toisiaan täsmällisesti. Toisinaan Psyllium saattaa myös värjätä leivän violetiksi tai harmaaksi. Tätä ikävää kosmeettista haittaa ei ole Finaxin psylliumissa, joten suosittelen valitsemaan Finaxin psylliumin oman leivontakaapin vakiovarusteeksi.

Olen testannut ohjetta eri jauhokomboilla ja omat suosikkini ovat 3 dl pelkkää mantelijauhoa (, joka ei maistu mantelille tässä ohjeessa lainkaan), 2 dl mantelijauhoa ja ½ dl perunakuitua tai 1 ½ dl mantelijauhetta ja 1 dl lupiinijauhoa. Kaikki toimivat mukavasti, perunakuitu tuo patonkiin hieman rukiin tuntua ja lupiini puolestaan tekee patongista hiukan pelkkää mantelipatonkia maukkaamman. Valkuaisten sijaan patonkiin voi laittaa myös osan tai kaikki munat myös kokonaisina, mutta tämä tekee patongista hiukan tukoisamman.

Ohjeen leipätaikinan käsittely on helpointa vedellä kostutetuin käsin. Leipätaikina kannattaa muotoilla patongiksi heti sekoittamisen jälkeen, mutta patongin tulee antaa tekeytyä n. 10 minuuttia ennen paistamista, jotta paistotulos on tasainen ja kuohkea. Muhkuroista ei kannata välittää, uuni korjaa kauneusvirheet!- Ja eikun herkuttelemaan.

Ihania aurinkoisi terveisiä kaikille!

Ketobruschetta

(12 viipaletta)

3 dl mantelijauhetta

5 rkl Finax psylliumia

2 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 tl valko- tai omenaviinietikkaa

3 valkuaista

2 ½ dl kiehuvaa vettä

Pinnalle: 

1 rkl siemeniä

Puolikuivatut tomaatit:

250 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja

2  valkosipulin kynttä

loraus oliiviöljyä

ripaus suolaa

mustapippuria myllystä

tuoretta timjamia

Bruschettoihin:

          oliiviöljyä, valkosipulin kynsi

Päälle esim.

keitettyä parsaa, fetaa, sitruunan kuorta sekä -mehua ja mustapippuria

mozzarellaa, puolikuivattuja tomaatteja, oliiviöljyä

ilmakuivattua kinkkua, puolikuivattuja tomaatteja

mozzarellaa, mansikoita, basilikaa

 1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
 2. Lisää etikka ja valkuaiset kuivien aineiden joukkoon, vatkaa tasaiseksi.
 3. Lisää kiehuva vesi samalla vatkaten, kunnes seos on tasainen ja sileä.
 4. Muotoile kostutetuin käsin patonki leivinpaperoidulle uunipellille tai patonkipellille. Ripottele halutessasi pinnalle hiukan perunakuitua.
 5. Painele pinnalle siemenet ja viillä halutessasi vinoviillot patongin pintaan veitsellä. Anna tekeytyä 10 min.
 6. Puolita kirsikkatomaatit. Hienonna valkosipuli. Laita tomaatit, valkosipuli, loraus öljyä ja mausteet uunivuokaan.
 7. Paista patonki ja tomaatit uunin alaosassa tasalämmöllä 175 asteessa n. 1 h 15 min tai kiertoilmalla 160 asteessa 1 h. Anna jäähtyä.
 8. Viipaloi patonki viistottain. Levitä viipaleiden pinnalle oliiviöljyä ja hiero leikatulla valkosipulin kynnellä.
 9. Paahda viipaleita uunissa 200 asteessa n. 10 min.
 10. Kerrostele patonkiviipaleiden päälle haluamiasi täytteitä.
 11. Lorauta pinnalle oliiviöljyä ja nauti.

Leipäviipaleen makrot: Hh 1,2 g, Prot 3,2 g, Rasva 5,6 g, Kcal 67

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s