Ketositruunajuustokakku

Sitruunajuustokakku on leivonnaisten ikiklassikko, joka toimii sekä hyydytettynä, että paistettuna versiona tilanteessa kuin tilanteessa. Täyteläinen, mutta kuohkea täyte rapsakan pohjan päällä ja kauniinkeltainen, kirpakka kiille ilahduttaa paitsi makuhermoja, mutta tuo myös iloa ja silmänruokaa näin kevään kynnyksellä. Ohje on tehty pieneen (Ø 16 cm) irtopohjavuokaan, mutta tuplaamalla siitä saa sopivan normaaliin (Ø 22 – 24 cm) vuokaan. Kakku sisältää ainoastaan 2,6 g hiilihydraatteja / pala, joten tämä herkku sopii mainiosti myös ketoilijan juhlahetkiin.

Itseäni miellyttää erityisesti kirpakan sitruunaiset kakut, joten kannattaa tehdessä maistella makeutus omaan suuhun sopivaksi. Laitoin ohjeeseen sulkeisiin ne määrät, joita itse käytän, mutta niillä tosiaan lopputulos ei ole kovin makea. Pohjan osalta kirjoitin ohjeeseen muutaman vaihtoehtoisen toteutustavan: kookoshiutaleet lisäävät pohjaan suutuntua ja vienosti kookoksen makua. Pannulla paahtaminen taas tekee maukkaamman ja rapsakamman lopputuloksen. Voilla ja mantelijauheella saat jämäkän, mutta pehmeän pohjan.

Ketositruunajuustokakku

(8 palaa)

Pohja:

30 g voita sulatettuna

1 ½ dl mantelijauhetta (tai 1 dl mantelijauhetta ja ½ dl kookoshiutaleita)

makeutusta oman maun mukaan (esim. 1 – 2 rkl erytritolia)

Täyte:

3 ½ liivatelehteä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl turkkilaista jogurttia

2 dl luomu kuohukermaa

½ dl sitruunamehua ja sitruunan raastettu kuori

makeutusta (esim. ½ dl erytritolia)

Kiille:

½ liivatelehti

½ dl sitruunamehua

½ dl vettä

ripaus kurkumaa

(makeutusta halutessa)

 1. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 16 – 18 cm) pohjan päälle ja kiristä reunarengas paikoilleen.
 2. Sekoita pohjan ainekset. (Halutessasi paahda pohjan aineksia pannulla muutama minuutti, jolloin saat pohjaan enemmän makua ja rapsakamman rakenteen.) Levitä seos vuokaan. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
 3. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
 4. Sekoita tuorejuusto ja jogurtti tasaiseksi. Makeuta ja raasta joukkoon sitruunan kuori.
 5. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi esim. kahvikupissa mikrossa ja sulata liivatteet mehuun. Kaada seos samalla sekoittaen tuorejuusto-jogurttiseokseen.
 6. Vaahdota kerma ja nostele täytteen joukkoon.
 7. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Tee halutessasi teelusikalla pintaan urat. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.
 8. Laita kiilteen liivate pehmenemään kylmään veteen.
 9. Kuumenna sitruunamehu esim. kahvikupissa mikrossa. Lisää halutessasi ripaus kurkumaa kauniin värin aikaansaamiseksi. Älä kuitenkaan laita liikaa, jotta kurkuma ei maistuisi läpi. Sulata liivate mehuun.
 10. Makeuta halutessasi ja lisää joukkoon kylmä vesi. Sekoita.
 11. Lusikoi kiille kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa useampi tunti tai yön yli.

Makrot / pala: 2,6 g, Prot 3,1 g, Rasva 14,9 g

Kcal / pala: 157

10 thoughts on “Ketositruunajuustokakku

  1. Täytettä tulee halk. 16 cm vuokaan varsin iso määrä. Oli pakko useaan otteeseen tarkistaa, etten lukenut ohjetta väärin. Saatiin pari lasia sitruunajälkkäriä ylimääräisestä. Se ei toki harmittanut yhtään.

   Tykkää

   1. No onpa jännä, minulla ei tullut edes mitenkään valtavan korkea kakusta 🤔. Ylimääräiset jälkkärit kuulostaa onneksi hyvältä 😋☺️.

    Tykkää

  1. Hei, kurkumaa kannattaa laittaa hyppysellinen, sen verran, että kiille tulee kauniin vaalean keltaiseksi, mutta ei enempää. Näin se ei maistu lainkaan. Laita vaikka hippunen kerrallaan, kunnes väri näyttää sopivalta.

   Tykkää

 1. Aivan ihana tuli tästä kakusta! Annan ohjeisiin voi aina luottaa 🙂 Tein 18cm halk vuokaan ja tuli just oikean kokoinen. Paahdoin myös mantelijauhoja & kookoshiutaleita, fantastisen makuinen pohja ❤

  Tykkää

 2. Hei. Jos kakun pakastaa miten kauan sen pitää sulaa? Milloin siis tarjottavassa kunnossa? Voiko kakun tehdä päälikiillettä myöden valmiiksi pakkaseen…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s