Pulled beef eli nyhtönauta

Reko-lähiruokajakelut ovat tuoneet lihan eri osineen monipuolisemmin ainakin minun saataville. Jakelusta tulee ostettua milloin mitäkin mitä ei normaalisti ruokakaupasta joko saisi tai tulisi ostaneeksi. Viimeksi mukaan tarttui kolme kiloinen Ylämaan Highlander -naudan rintapala. Raakakypsytin lihaa vakuumissa jääkaapissa muutaman viikon, jonka jälkeen päätin keittää sen painekattilassa ylikypsäksi ja riivin nyhtönaudaksi. Kypsennys on tietysti mahdollista tehdä myös keittämällä tai uunissa hauduttamalla, mutta vaatii siten pidemmän kypsytysajan.

Nyhtölihan valmistuksessa marinointi ja/tai keitinliemi on kaiken a ja o. Liha imee maut keitinliemestä, joten ilman maukasta lientä, myös liha jää mauttomaksi. Minä käytin keittämisessä Soocin aasialaisin maustein maustettua Ramen-lientä, mutta yhtä hyvin mikä tahansa maukas lihaliemi käy reseptiin. Muutoin lämpö hoitaakin homman ja omaksi vaivaksi jää mehevän lihan riipiminen kypsennyksen jälkeen ja herkuttelu.

Pulled beef eli nyhdetty ylikypsä naudanliha

(n. 1,8 kg valmista nyhtönautaa)

3 kg naudanrintaa, -etuselkää tai -potkaa

2 rkl suolaa

mustapippuria myllystä

3 valkosipulin kynttä

6 laakerinlehteä

1 l liha- tai luulientä

1 l vettä

  1. Puhdista lihasta tarvittaessa harmaat pintakalvot pois. Paloittele liha siten, että se mahtuu käyttämääsi pataan, kattilaan tai vuokaan.
  2. Paista halutessasi lihaan pintaväri, tämä ei ole välttämätöntä, mutta estää lihasnesteiden sekoittumisen keitinliemeen.
  3. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Lisää murskatut valkosipulin kynnet, laakerinlehdet, liemi ja vesi paistoastiaan.
  4. Keitä tai kypsennä painekattilassa n. 2 – 3 h tai uunissa/liedellä miedolla lämmöllä 4 – 6 h, kunnes liha irtoaa haarukalla kevyesti vetämällä.
  5. Riivi liha sormin tai haarukoilla sen ollessa vielä lämmintä.
  6. Siivilöi keitinliemi ja keitä se kokoon, kunnes jäljellä on kiinteä, siirappimainen seos.
  7. Sekoita seos riivityn lihan joukkoon.
  8. Nauti tai pakasta liha. Liha säilyy jääkaapissa vajaan viikon.

One thought on “Pulled beef eli nyhtönauta

  1. Päivitysilmoitus: Uunitortillat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s