Ketoleipä

Tässä tulee hyvä perusohje ketoleivälle. Ohjeella saa leivän, jossa on hiukan purutuntumaa siemenistä, mutta joka on kuitenkin rakenteeltaan pehmeä ja kuohkea. Taikinasta voi tehdä leivän, sämpylöitä tai patonkia. Taikinaa voi myös muokata vaihtamalla kuivia aineita toisiin samassa suhteessa. Jogurtin voi hyvin korvata tuorejuustolla, smetanalla tai ranskankermalla, jolloin myös hh-määrä hiukan pienenee. Itse tosin pidän jogurtin happamuuden tuomasta mausta, joka muistuttaa hapanjuureen leivotun leivän makua. Sämpylät ja patongit kannattaa paistaa 175-200 asteessa, kunnes ovat pinnalta kauniin ruskeita eli n. 20-30 min. Periaatteesta taikinasta onnistuu myös mikrosämpylät, itse tosin pidän hiukan löysemmistä taikinoista tehdyistä mikrosämpylöistä enemmän. Lisää erilaisia leipäohjeita löytyy täältä. Ketoleipä säilyy muutaman päivän mehevänä, mutta mikäli leipä ei siinä ajassa tule syödyksi kannattaa se pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Ketoleipä

(12 pientä viipaletta)

2 luomumunaa

100 g turkkilaista jogurttia

2 rkl psylliumia

2 dl jauhoja (1 dl mantelijauhoa, 3/4 dl pofiberiä, 1/4 dl siemeniä)

½ tl suolaa

½ tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

 1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita uuniin kannellinen pieni kattila tai muu uunin kestävä vuoka.
 2. Sekoita kulhossa munat, jogurtti ja psyllium. Anna turvota 5 min.
 3. Lisää kuivat aineet ja sekoita hyvin.
 4. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pyöreä pallo.
 5. Laita kattilan pohjalle leivinpaperin pala ja pudota pallo kattilaan. Laita kansi päälle.
 6. Paista kannen kanssa 45 min, jonka jälkeen ilman kantta 15 min.
 7. Anna jäähtyä ennen nauttimista.

Makrot / viipale: HH 1,5 g, Prot 2,6 g, Rasva 4,6 g

Kcal / viipale: 61

28 thoughts on “Ketoleipä

 1. Löysin vasta sinun blogisi ja tein tämän leivän eilen. Ihanan mehevä mutta omani tummui ehkä liikaa päältä 😀 Mielettömän ihania kuvia ja reseptejä blogissasi ❤

  Tykkää

  1. Hei, ihana kuulla, että olet löytänyt blogin. Pasitamisessa on aina pikkuisen vaihtelua uunien ja paistoastioiden erooista johtuen, toivottavsti maku kuitenkin korvasi tumman pinnan.

   Tykkää

 2. Hei, ihania ohjeita sinulla, kiitos niistä! Tein ketoleipää tarkasti ohjeesi mukaan, mutta leivästä tuli aivan minikokoinen, vain 10 cm halkaisijaltaan. Kuuluuko sen olla niin pieni, vai mikähän minulla meni vikaan? Maku ja ulkonäkö ovat kyllä aivan kuten pitääkin.

  Tykkää

  1. Hei, kiitos palautteesta! Leivästä tulee melko pieni, koska koen sen olevan sopiva leipäannos, jonka saa kulumaan itsekseen. Taikinan voi kuitenkin hyvin kaksin- tai kolminkertaistaa isomman leivän aikaansaamiseksi.

   Tykkää

 3. Anna, sulla on aivan mahtavia reseptejä ♥️ Ulkomaan asukkina en saa kaupasta pofiberiä. Voisiko sen korvata jollain muulla näissä ihanassa leipäresepteissä?

  Tykkää

  1. Kiitos, ihana kuulla. Pofiberin tilalla voi käyttää manteli- tai siemenjauhoja tai kookosjauhoa, määrää täytyy tosin hiukan säätää: kookosjauhoja voi riittää hiukan pienempi määrä, kun taas manteli- ja siemenjauhoja voisi laittaa hiukan enemmän tai lisätä 1 – 2 tl: ää psylliumia lisäksi. Hamppu- ja teff-jauhot toimivat myös pofiberin tilalla 🙂

   Tykkää

   1. Hei, viipale on tietysti hiukan tulkinnanvarainen käsite 🤣. Toivottavasti viipaleet kuitenkin maistui ☺️!

    Tykkää

  1. Hei, leipä paistetaan uunissa. Leivän voisi toki paistaa myös ihan pelillä, mutta se paistuu silloin eri tavalla ja lopputulos padassa tai kattilassa paistettuna on parempi 🙂

   Tykkää

   1. Hei. Tänään perehdyin sivustoosi ihan ajan kanssa koska olen ketoa miettinyt. Reseptissä mainitsit turkkilaisen jugurtin, kumpaa olet käyttänyt? Olen kaupassa nähnyt 2 eri vaihtoehtoa.

    Tykkää

   2. Hei, käytän ohjeessa rasvaista turkkilaista jogurttia, merkillä ei reseptin toimivuuden kannalta ole merkitystä. Ei siis sellaista litran tölkissä olevaa, vaan rasiassa tai sangossa myytävää paksua jogurttia :).

    Tykkää

 4. Todella hyvän makuinen, hyvä koostumsus ja suutuntuma, lisäksi vielä helppotekoinen leipä! Kiitos!! 😍

  Tykkää

 5. OIkein hyvä, tein toissapäivänä. Tänään meni uuniin kaksi keto-saaristolaisleipää näistä sinun resepteistä myös, katsotaan miten ne onnistuu…

  Tykkää

 6. Aivan ihanan makuinen ja näköinen leipä 🥰 minä tuplasin annoksen, että ei tarvitse joka päivä leipoa. Joka päivä katson sun ihanasta blogista jonkun reseptin ja testaan. Kaikki on ollut niin maukkaita. Kiitos ☺️

  Tykkää

 7. Heippa. Tää leipä on hampurilaissämpylöiden ohella muodostunut meillä mieheni kanssa lemppariksi, tuplasti enemmän laitan siemeniä ja vastaavasti Pofiberiä vähemmän. Sellaista halusin sulta kysyä, että onko sulla kokemusta lupiinijauhojen käytöstä? Ostin niitä kun haluan kokeilla, ja mietinkin nyt, minkä jauhon tilalle tässä sitä laittaisin ja missä suhteessa.. Toinen mitä pohdin, on, että onko mitään millä psylliumin voisi korvata leivonnassa noin yleisesti, kun sen maku välillä tökkii – tulee muovailuvaha mieleen… 🙂 Kiitos Anna aivan mahtavista resepteistä, neljän kuukauden ketoilun aikana on tullut testattua yhtä sun toista täältä, ja kaikki on olleet tosi herkullisia ja toimivia 🙂

  Tykkää

 8. En voi käyttää maitotuotteita. Millä voisin korvata tuon turkkilaisen jogurtin?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s