Ketomarjapiirakka (Keto Forest Berry Pie)

Kesäloman viimeistä viikkoa viedään, miten nopeasti kesä onkaan taas mennyt? Viime viikonloppuna lomailimme maalaismaisemissa keski-Suomessa. Kävimme pikkuisen metsässäkin tarpomassa, josko sieltä olisi löytynyt marjoja tai sieniä. Mustikat oli pitkälti jo kaikki poimittu, eikä puolukat olleet vielä ihan kypsiä, joten marjasaalis jäi muutamaksi desiksi mustioita ja vadelmia. Koska pakastimeen tuota määrää ei oikein ollut järkeä laittaa tein marjoista herkullisen ketomarjapiirakan. Piirakka kelpasi myös kuopukselle, joka ei ole marjapiirakoiden ystävä yleensä ja vuoka tyhjenikin alle vartissa parempiin suihin :).

Käytin täytteessä käytännöllisesti sen mitä jääkaapista piti ensimmäisenä käyttää, eli 100 g mascarponea ja 100 g täysrasvaista ranskankermaa. Piirakka onnistuu varmasti myös pelkästään jommalla kummalla, jotta ei tarvitse kahta purkkia sitä varten ostaa. Herkullista koulun alkua!

Ketomarjapiirakka (Keto Forest Berry Pie)

(10 palaa / pieces)

Pohja (Crust)

100 g voita (butter)

3/4 dl karppisokeria (erytritol)

1 luomumuna (organic egg)

1 dl mantelijauhoja (almond flour)

1 dl pofiberiä (potato fiber)

1 tl leivinjauhetta (1 tsp bakingpowder)

Täyte (Filling)

150 g (3 dl) metsämarjoja (fresh berries)

200 g marcarponea ja/tai crème fraîchea (mascarpone and/or sour cream)

1 luomumuna (organic egg)

n. 2 rkl karppisokeria (2 tbsp erytritol)

½ tl vaniljajauhetta (½ tsp vanilla seeds)

 1. Nypi voi ja kuivat aineet yhdessä murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita. (Mix cold butter and dry ingredients into even crumble. Add the egg and mix until smooth.)
 2. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm:n pinnoitetun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat piirakkapohjalle. (Spread the batter into pie tin. Add berries on top.)
 3. Yhdistä muut täytteen aineet. Kaada marjojen päälle. (Mix together the mascarpone/sour cream, egg, sweetener and vanilla seeds.)
 4. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 30 min. (Bake in the 200 degree oven for 30 minutes.)

Makrot (macros) / pala (piece): HH (carbs) 3 g, Prot 4 g, Rasva (fat) 19 g

Kcal / pala (piece): 205

21 thoughts on “Ketomarjapiirakka (Keto Forest Berry Pie)

 1. Tein tänään tätä, laitoin pakastemustikoita ja jätin karppisokerin pois täytteestä, pohjan makeutus riitti minulle, kiitos tästä, piirakan tuska lieveni huomattavasti 🙂 Täytteessä oli rahkaa, mascasponea ja tuorejuustoa (maustamaton).

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista, kiva että tykkäsit! Makeutuksen tarve tosiaan aika nopeasti vähenee tai poistuu ja ilmankin maistuu hyvälle 🙂

   Tykkää

 2. Tää on huippu. Ei ketoileva veljeni maistoi ja sanoi, että onpa suun mukaista. Kokeilin tätä joulukuussa 2019 ekan kerran, kun oltiin Espnjassa kodissamme (silloin maailma oli vielä terve). Käytin tuoreita marjoja, vadelmaa, pensasmustikkaa, karhunvadelmaa. Ihan mielettömän hyvää. Teen säännöllisesti tätä. Maistuu kaikille. Joskus oon kokeillut pohjan ilman maksetusta, mutta kyllä se vaatii vähän. Nykyisin käytän Stevia Sweet crystalia. Tiedätkö, nostaako se HH?
  Mä oon sokerihiiri ollut ja oon kai vieläkin. Sä oot pelastanut mun ketoilun monta kertaa. Vaikka toisinaan eksyn HH maailmaan…Kiitos ohjeesta. Nää on hyviä ja yleensä onnistuu kaikki

  Tykkää

  1. Hei! Kiitos kommentista, ihana kuulla, että ohjeista on apua! Stevia sweet crystal on sekoitus erytritolia ja steviaa. Se on imeytymätöntä, eikä sen pitäisi vaikuttaa insuliinin eritykseen tämän hetkisen tiedon mukaan.

   Tykkää

 3. Hyvä Anna, kiitos ohjeesta! Tämä piirakka on aivan ihana! Miesystäväni tykkäsi myös, vaikka ei noutaa keto-ruokavaliota, sanoi että se on parempi kuin tavallinen 🙂
  Käytin mustaherukat ja lidlin smetanaa (42% rasvaa), marjat antoivat sopivasti hapokkuutta ja piirakasta tuli mehukas ja suussa sulava. Kiitos sinun resepteista!

  Tykkää

  1. Hei, tein tänään tuon piirakan sun ohjeilla mutta marjat meni pohjaan asti eli pohjasta tuli ihan ”velliä”, mikähän meni vikaan? Muuten hyvän makuinen oli!

   Tykkää

   1. Onpa jännä! Oliko marjat jotenkin poikkeuksellisen kosteita? Käytitkö juuri mantelijauho ja pofiberiä, vai jotain toista jauhokomboa? Oliko vuoka ohjeen kokoinen. Pohja-ajan tulee melko ohuelti ja kun piirakan paistaa uunin alaosassa pohjan pitäisi kypsyä voimakkaasti.

    Tykkää

 4. Olen nyt pari kertaa tehnyt tätä piirakkaa, ja maku on ihana. Ongelma vain on, että pohja ei paistu kypsäksi. Toisella kertaa koitin esipaistaa pohjaa alkuun 10 min, mutta ei auttanut tarpeeksi. Kauanko suosittelisit esipaistamaan piirakkaa, tai onko muita hyviä vinkkejä tähän? 🙂

  Tykkää

  1. Minkälaisessa vuoassa paistat piirakan? Mietin voisiko se olla jotenkin hitaasti lämpiävä, kun itselläni ei tosiaan ole ollut esipaistamisen tarvetta, vaikka melko monta kertaa olen tällä ohjeella piirakkaa tehnyt.

   Tykkää

  2. Hei Anna, oli mantelijauho ja pofiber ja oikean kokoinen piirakka vuoka, marjat oli pakasteesta otettu ja varmaan sit liian vetisiä, pitäiskö olla tuoreita marjoa? Kiitos vastauksesta 😊

   Tykkää

   1. Olen tainnut aina tehdä tuoreista marjoista, pakastemarjoihin voisi sekoittaa vaikka hiukan psylliumia nestettä imemään. Toinen mitä mietin, jos käytät lasista vuokaa niin se voi vaatia vähän pidemmän paistoajan eli pohjaa voisi esipaistaa. Minulla on tuollainen pinnoitettu metallivuoka ja se johtaa lämpöä tosi tehokkaasti. Toivottavasti näistä on apua 🙂

    Tykkää

 5. Kiitos ohjeesta, tuli hyvää, mutta mulla taas ongelmana reunojen palaminen, tummuivat tosi nopeasti kun piirakka oli ollut uunissa alle 20 min. Oli pakko antaa reunojen palaa että täyte kypsyi. Lasinen vuoka ja pohja täysin ohjeen mukainen. Kannnattaisko kokeilla vähän alempaa uunin lämpötilaa?

  Tykkää

   1. Kiertoilmauunissa paistoin mutta kiertoilma ei ollut päällä. Tarkoitatko että kiertoilmasta olis haittaa vai hyötyä?

    Tykkää

   2. Hei, sitä mietin, että jos paistoin kiertoilmalla niin silloin lämpötilaa täytyykin hiukan laskea. Sinänsä se ei ole parempi tai huonompi vaihtoehto. Kuulostaa että uunisi on sitten hiukan ärhäkämpi kuin minun, joten ei auta varmasti muuta kuin pienentää lämpötilaa 20-25 astetta.

    Tykkää

 6. Hyvää oli, näin ketoilemattomankin suuhun 🙂

  Siirsin tuon ohjeen 30 min jälkeen piirakan keskitasoon ja paistoin vielä sen aikaa, että päällinen kohmettui. Ehkä pakastetut marjat vaikutti paisto aikaan..

  Kiitos!

  Tykkää

 7. On hyvän makuinen piirakka. Itse on oikein tykkää mantelin mausta. Siksi laitoin pohjaan pofiberiä,puoli dl kookosjauho ja mantelijauho. Pohjaa paistoin ensin 10 Min. Muuten jää vähän veteläksi. Päälle laitoin jugurttirahkaa marjojen kanssa. Oli pakastemarjoja joten vähän joukkoon ksantaania kun ei ollut phylliumia. Hyvää tuli. Olen usein tehnyt. 👍😋

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s