Melanzane alla parmigiana

Mehevä ja kunnolla pehmeäksi muhentunut italialainen munakoisovuoka on yksi lempiruoistani. Ensimmäisen kerran vuokaa söin kymmenisen vuotta sitten, kun Italiassa asunut ystäväni valmisti minulle vuokaa illalliseksi. Se oli rakkautta ensi maistamisella!

Munakoiso on monien mielestä rakenteeltaan inhottavaa ja pahanmakuista, tai niin kuulee sanottavan. Munakoiso huonosti laitettuna onkin melkoisen karvasta ja sienimäisen kumista. Herkullisen munakoison salaisuus on sen perusteellinen itkettäminen ja riittävä kypsennys. Melanzanea varten annan munakoisojen itkeä suolan avulla ainakin puolisen tuntia. Ylimääräinen neste on hyvä puristella pois. Sen jälkeen munakoisot ensin paistetaan kauniin ruskeiksi pannulla oliiviöljyssä ja lopuksi vielä muhennetaan uunissa tomaattikastikkeen ja juustojen syleilyssä, jolloin niistä tulee kermaisen pehmeitä maultaan ja samettisen sileitä rakenteeltaan.

Munakoisovuoka on sellaisenaan maukas kasvisruoka, mutta se sopii myös grillatun lihan, kanan tai kalan lisukkeeksi.

Melanzane alla parmigiana

(6 lisukeannosta)

1 iso munakoiso

suolaa (karkeaa ja hienoa merisuolaa)

Paistamiseen oliiviöljyä

Tomaattikastike

400 g tomaattimurskaa (Mutti)

1 pieni sipuli

3 valkosipulin kynttä

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1 dl yrttejä (basilika, lehtipersilja, ruohosipuli, timjami) hienonnettuna

80 g parmesaania raastettuna

150 g mozzarellaa raastettuna tai viipaleina

 1. Leikkaa munakoiso pitkittäin n. 5 – 7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudalle tai työtasolle ja ripota niiden päälle reilusti suolaa. Anna itkeä (neste nousee munakoisoviipaleiden pintaan) ainakin 15 min. Pyyhi suola ja irtoneste talouspaperilla pois. Toista viipaleiden toiselle puolelle ja lopuksi puristele viipaleista viimeinen neste irti.
 2. Munakoisojen itkiessä laita tomaattikastike kiehumaan. Leikkaa sipulit aivan hienoksi ja kuullota kevyesti oliiviöljyssä. Lisää muut ainekset yrttejä lukuunottamatta. Anna kiehua keskilämmöllä n. 20 min. Lisää lopuksi yrtit.
 3. Paista munakoisoviipaleet pannulla reilussa oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi.
 4. Kerrostele uunivuokaan munakoisoviipaleita, tomaattikastiketta ja parmesaani- sekä mozzarellaraastetta.
 5. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 30 min.
 6. Anna vetäytyä vartin verran ennen tarjoilua.

Makrot / annos: HH 5,4 g, Prot 12,7 g, Rasva 17,7 g

Kcal / annos: 237

7 thoughts on “Melanzane alla parmigiana

 1. Tein juuri melanzanea ensimmäistä kertaa ja siitä tuli ihan TAIVAALLISEN HYVÄÄ! 😍😍😍 Niin hyvää että olisi tehnyt mieli syödä koko vuoka kerralla 😄 Iso kiitos tästä mahtavasta reseptistä!

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, reseptejä on tarkoitus jatkossakin tehdä. Kiire on yllättänyt tämän ruokaharrastajan ja pikkuisen aikatauluhaasteiden kanssa painiskellaan. Helppoja leipäohjeita blogista löytyy useampia: esim. ruohosipulibagelit toimii hyvin myös sämpylöinä, helppo juustösämpylä on todella helppo, mikropaahtis syntyy muutamassa minuutissa ja ketoreissarit tyydyttää tummemman leivän himoa.

   Tykkää

 2. Olen tähän mennessä tehnyt kahdesti ja herkullista tuli molemmilla kerroilla. En yleensä paljon postaile, mutta nyt oli pakko kiittää, koska on vaan niin älyttömän hyvää. Kiitos!

  Tykkää

  1. Kiitos, että kommentoit! Ihana kuulla, että tykkäsit. Tämä on minunkin suosikkiohjeita 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s