Chai-latte ja terveelliset mausteet

Mausteet ovat aineita, joita lisätään ruokaan tuomaan makua tai parantamaan ruoan säilyvyyttä. Monet mausteista aktivoivat myös ruoansulatusrauhasten toimintaa, jolloin ruoka sulaa nopeammin ja virheellinen käyminen ja sitä kautta suolistokaasujen muodostuminen estyy. Käytännössä kaikilla maustekasveilla on ihmiskehossa lääkinnällisiä vaikutuksia; ne mm. hillitsevät tulehduksia, torjuvat bakteereita ja viruksia sekä kiihdyttävät aineenvaihduntaa.

Mausteiden terveysvaikutuksia on tutkittu jonkin verran ja seuraavassa joidenkin mausteiden terveysvaikutuksia. Mikään mauste ei kuitenkaan yksin paranna terveyttä, vaan ne edesauttavat terveyttä osana terveellistä ruokavaliota ja elämäntapoja. Postauksen lopusta löydät herkullisen Chai-latten ohjeen, jossa käytetään runsaasti erilaisia mausteita. Se sopii hyvin rauhoittavaksi iltajuomaksi tai aamiaisen korvikkeeksi.

1. Kuivattu chili

Chilille ominaisen tulisen maun takana on kapsaiini, jota on eniten chilipalon valkoisessa kiinnikeosissa. Ruoan maustaminen chilillä auttaa syömään vähemmän kaloreita ja kiihdyttämään aineenvaihduntaa.

2. Muskottipähkinä

Muskottipähkinässä on antibakteerisia ominaisuuksia ja sen on todettu auttavan torjumaan esim. listeriaa, e.colia ja salmonellaa.

3. Juustokumina eli jeera

Jeera eli roomankumina on tunnettu tulehdusta vähentävistä ja antioksidanttisista ominaisuuksistaan. Jeera tappaa tehokkaasti helikobakteereja, jotka voivat johtaa muun muassa mahahaavan syntymiseen ja lievittää nivelreumasta johtuvaa tulehdusta. Se on lisäksi hyvä raudanlähde ja voi myös auttaa laskemaan veren glukoositasoa.

4. Kurkuma

Kurkuman sisältämä aktiivinen ainesosa on nimeltään kurkumiini, josta voi olla apua jopa taistelussa syöpää vastaan. Kurkumassa oleva voimakas antioksidantti kurkumiini lisäsi rintasyöpäpotilaille annettavan kemoterapiahoidon tehokkuutta. Kurkumiini voi auttaa myös ehkäisemään kakkostyypin diabetesta ja auttaa yhdessä ruokavalion kanssa parantamaan rasvamaksaa.

5. Kaneli

¼ – ½ teelusikallista kanelia päivässä auttaa säätelemään veren glukoositasoa ja alentamaan verenpainetta, LDL-kolesterolia ja triglyseridien määrää kakkostyypin diabetesta sairastavien kehoissa. Makea kaneli sisältää rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja jopa kuituja, joten se on oikea terveyspommi. Kaneli sisältää myös antioksidantteja, jotka suojaavat kehoa haitallisilta entsyymeiltä.

6. Inkivääri

Inkivääri on tunnettu sen terveysvaikutuksista. Sen sanotaan muun muassa lievittävän tulehduksia ja helpottavan yskää. Inkivääristä voi saada apua pahoinvointiin närästykseen ja turvotukseen.

7. Salvia

Salvia auttaa alentamaan kolesterolia ja verenpainetta, jolloin sen nauttiminen säännöllisesti ehkäisee sydän- ja verenpainetauteja. Salvian on todettu parantavan muistia ja mielialaa. Yrtin sisältämä entsyymi asetyylikoliiniesteraasi, voi parantaa potilaan kognitiivisia toimintoja ja hilllitä Alzheimerin taudin oireita. Salvia tekee lisäksi hyvää ruuansulatukselle ja sillä on estrogeenin tapaisia vaikutuksia: se voi lievittää kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosien aikaisia oireita.

8. Piparminttu

Piparminttu on hyvä C-vitamiinin ja A-vitamiinin lähde. Se tukee ruuansulatusta ja voi helpottaa ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivän oireita.

9. Valkosipuli

Valkosipulin on havaittu tuhoavan syöpäsoluja ja se voi hillitä kasvainten kasvua. Tutkimusten mukaan jo 1 -2 valkosipulinkynttä viikossa riittää, kun halutaan saavuttaa syöpää torjuvia hyötyjä.

10. Oregano

Italiaisen keittiön perusmauste oregano on täynnä antioksidantteja, jotka parantavat kehon vastustuskykyä. Oreganolla on myös antibakteerisia vaikutuksia.

12. Rosmariini

Rosmariinin on todettu pienentävän syöpäriskiä. Tämä saattaa johtua siitä, että rosmariini sisältää runsaasti antioksidantteja. Rosmariinilla on havaittu olevan myös sieniä ja bakteereita torjuvia ominaisuuksia.

Chai-latte

(1 annos)

6 kpl kardemumman siemenkotaa 

2 cm tuoretta inkivääriä 

1 pala kurkumaa 

1 kpl kanelitanko 

4 kpl kokonaista mustapippuria 

6 kpl kokonaista neilikkaa 

4 dl vettä 

1 rkl teetä

1 tl kookosöljyä tai kuumaa kermaa

 1. Riko kardemumman siemenkodat painamalla veitsellä.
 2. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
 3. Laita kaikki mausteet kattilaan, kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla muutama minuutti. Anna hautua lieden vierellä kymmenisen minuuttia.
 4. Lisää tee ja anna hautua vielä 10 minuuttia. Siivilöi.
 5. Kiehauta juoma ja surauta joukkoon kookosöljy tai lisää kuumennettu kerma.

Lähteet:

https://www.sciencedaily.com/releases/2010/05/100519131130.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20451573

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437723

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17562570

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22013068

4 thoughts on “Chai-latte ja terveelliset mausteet

 1. Ihan jees, jos olet rotta. Ihmisillä ei läheskään näitä kaikkia ”vaikutuksia” ole todettu.

  Tykkää

  1. Totta puhut, että ihmistutkimusta on vielä verrattain vähän. Sen verran itse käytän mausteita ja omasta olostani olen kuitenkin huomannut, että ennemmin positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia niistä on tullut sen lisäksi, että maistuvat hyvälle 🙂

   Tykkää

  1. Hei, kokonaisia kardemumman siemenkotia myydään ainakin etnisissä kaupoissa. Joskus tavallisista ruokakaupoista saa myös kokonaisia kardemumman siemeniä, nekin käy tähän hyvin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s