Rahkavoitaikina (keto, vhh, gluteeniton, munaton)

Rahkavoitaikina on aina ollut suosikkitaikinani erilaisiin suolaisiin ja makeisiin piirakoihin, pasteijoihin ja torttuihin. Rahkan happamuus tekee taikinasta todella maukkaan ja moneen sopivan. Sekoitettu rahkavoitaikina onnistuu viljattomana hyvin ja makua tavalliseen vehnätaikinaan tuskin erottaa paistetussa leivonnaisessa. Rahkavoitaikinassa kannattaa käyttää aina paksua perinteistä maitorahkaa, lusikoitavat pehmeät rahkat vaativat taikinaan enemmän jauhoja ja lopputulos on mauttomampi.

Rahkavoitaikina soveltuu siis sekä suolaisiin, että makeisiin leivonnaisiin. Omat suosikkini: jauhelipiirakka, lohipiirakka ja joulutortut ovat tulossa blogiin lähiaikoina. Halutessasi voit makeuttaa tai maustaa taikinaa.

Rahkavoitaikinan voi tehdä yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset, jolloin taikina on kuohkea, mutta tasainen tai kaulimalla taikinaan lisäkuohkeutta taittamalla sitä kolmeen osaan kolme kertaa ja kaulimalla levyksi aina välissä. Kaulittavaan taikinaan on syytä lisätä ½ dl jauhoja, jotta leivonnainen jaksaa pitää rakenteensa paistuessaan. Kaulittu taikina on passeli esim. voisarviin, pasteijoihin tai joulutorttuihin. Tärkeintä molemmissa tavoissa on antaa taikinan levätä ja tekeytyä jääkaapissa useampi tunti ennen varsinaista leipomista.

Rahkavoitaikina

200 g huoneenlämpöistä voita

2 dl mantelijauhoja

1 ½ dl pofiberiä ( ja ½ dl kaulintaan)

1 rkl psylliumia

1 tl ksantaania

1 tl leivinjauhetta

200 g maitorahkaa

  1. Nypi voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi seokseksi. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi.
  2. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri kelmuun. Anna levätä ja kovettua jääkaapissa muutama tunti.
  3. Kauli ja käytä sellaisenaan piirakoiden pohjaksi tai
  4. Kauli taikina pofiberillä jauhotetun leivinpaperin päällä suorakulmaiseksi levyksi. Taita levyn reunat keskustaan siten, että levy on kolminkerroin. Käännä vaakatasoon ja kauli samoin vielä kaksi kertaa.

3 thoughts on “Rahkavoitaikina (keto, vhh, gluteeniton, munaton)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s