Rahkavoitaikina (keto, vhh, gluteeniton, munaton)

Rahkavoitaikina on aina ollut suosikkitaikinani erilaisiin suolaisiin ja makeisiin piirakoihin, pasteijoihin ja torttuihin. Rahkan happamuus tekee taikinasta todella maukkaan ja moneen sopivan. Sekoitettu rahkavoitaikina onnistuu viljattomana hyvin ja makua tavalliseen vehnätaikinaan tuskin erottaa paistetussa leivonnaisessa. Rahkavoitaikinassa kannattaa käyttää aina paksua perinteistä maitorahkaa, lusikoitavat pehmeät rahkat vaativat taikinaan enemmän jauhoja ja lopputulos on mauttomampi.

Rahkavoitaikina soveltuu siis sekä suolaisiin, että makeisiin leivonnaisiin. Omat suosikkini: jauhelipiirakka, lohipiirakka ja joulutortut ovat tulossa blogiin lähiaikoina. Halutessasi voit makeuttaa tai maustaa taikinaa.

Rahkavoitaikinan voi tehdä yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset, jolloin taikina on kuohkea, mutta tasainen tai kaulimalla taikinaan lisäkuohkeutta taittamalla sitä kolmeen osaan kolme kertaa ja kaulimalla levyksi aina välissä. Kaulittavaan taikinaan on syytä lisätä ½ dl jauhoja, jotta leivonnainen jaksaa pitää rakenteensa paistuessaan. Kaulittu taikina on passeli esim. voisarviin, pasteijoihin tai joulutorttuihin. Tärkeintä molemmissa tavoissa on antaa taikinan levätä ja tekeytyä jääkaapissa useampi tunti ennen varsinaista leipomista.

Rahkavoitaikina

200 g huoneenlämpöistä voita

2 dl mantelijauhoja

1 ½ dl pofiberiä ( ja ½ dl kaulintaan)

1 rkl psylliumia

1 tl ksantaania

1 tl leivinjauhetta

200 g maitorahkaa

 1. Nypi voi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi seokseksi. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi.
 2. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri kelmuun. Anna levätä ja kovettua jääkaapissa muutama tunti.
 3. Kauli ja käytä sellaisenaan piirakoiden pohjaksi tai
 4. Kauli taikina pofiberillä jauhotetun leivinpaperin päällä suorakulmaiseksi levyksi. Taita levyn reunat keskustaan siten, että levy on kolminkerroin. Käännä vaakatasoon ja kauli samoin vielä kaksi kertaa.

21 thoughts on “Rahkavoitaikina (keto, vhh, gluteeniton, munaton)

 1. Hei,

  jos taikinan haluaa tehdä vain mantelijauheesta tai -jauhosta ja haluaisi tehdä voisarvia, niin paljonko jauhoja tulisi käyttää? Voisiko taikinassa käyttää kookosjauhoja osaksi, missä suhteessa? Testattu 4 1/2 dl manteiljauhetta ja lopputulos, sarvet leivisi pelille. Varmaan kerma-rahka oli myös syynä tähän 😀 😀

  Tykkää

  1. Hei, on hiukan hankalaa antaa varmasti toimivaa ohjetta kokeilematta sitä, mutta karkeasti pofiberiä korvatakseen on käytettävä n. kaksinkertainen määrä mantelijauhetta tilavuusmitoissa eli tässä ohjeessa n. 6 dl mantelijauhetta yhteensä. Mantelijauhe tosin toimii hiukan eri tavalla kuin pofiber, sillä se sisältää runsaasti rasvaa toisin kuin pofiber. Kookosjauhoja voisi varmasti käyttää myös, niitä taas riittää jopa hiukan vähemmän kuin pofiberiä. Kermarahka on koostumukseltaan pehmeämpää kuin ohjeessa käytetty perinteinen kuivakka maitorahka, joten se osaltaan varmasti lisää myös jauhojen tarvetta.

   Olen itse tehnyt sarvia myös tuorejuustolla tai jogurtilla jatkettuun fat head -taikinaan ja se toimii aika mukavasti. Voisin koittaa kokeilla tarkempaa ohjetta tänne blogin puolelle lähiaikoina, kun töiltäni ennätän.

   Tykkää

   1. Kiitos vinkeistä! Jään innolla odottamaan tarkempaa voisarvi ohjetta. 🙂

    Tykkää

 2. Aivan mahtavan makuinen taikina, menee aivan täydestä voitaikinasta! Nyt odotetaan että päästään kaulimaan ja tekemään joulutorttuja – sarvetkin on pakko testata 😛
  Kiitos Anna jälleen!

  Tykkää

 3. Tein viime jouluna tortut tällä ohjeella ja nyt taas. Miksi vaihtaisi hyvän ohjeen toiseen.
  Olen aina tehnyt rahkavoitaikinan, mutta ketoilun myötä on jauhot on vaihtunut toisiin.

  Tykkää

 4. Hei, millainen paistoaika ja -lämpö, kun tekee torttuja tästä taikinasta? Kohta pitäisi ruveta kaulitsemaan.😊

  Tykkää

  1. Hei, paistolämpö tasalämmöllä on 200 astetta ja kiertoilmalla 175 astetta. Paistoaika n. 15 min.

   Tykkää

   1. Hei! Paistaminen onnistunee 175 – 180 asteessa tasalämmöllä tai 160 asteessa kiertoilmalla n. 30 minuuttia hiukan pasteijoiden koosta riippuen 🙂

    Tykkää

 5. Hei, asun USA:ssa ja täältä ei saa pofiberiä. Voiko tuon pofiberin korvata tässä reseptissä jollain muulla, esim. kaurakuidulla? Missä mittasuhteessa se toimisi?

  Tykkää

  1. Kaurakuitu toimisi varmasti hyvin. Sitä voi laittaa saman määrän kuin pofiberiä. Iloista joulun aikaa sinne toiselle puolelle palloa ☺️!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s