Ketogeenisen ruokavalion sivuvaikutuksia: Ketoflunssa ja ketoihottuma

Ketogeeniseen ruokavalioon siirtyminen voi aiheuttaa flunssan tyyppisiä oireita: Väsymystä, vatsakipuja ja heikotusta. Näitä oireita kutsutaan ketoflunssaksi.

Ketogeeniseen ruokavalioon liitetään kaksi melko yleistä epämieluisia oireita aiheuttavaa sivuvaikutusta: ketoflunssa (keto flu) ja ketoihottuma (keto rash). Näitä eivät aiheuta virukset, vaan ne aiheutuvat ruokavalion muutoksesta johtuvista aineenvaihdunnan sekä solu- ja hormonitoiminnan muutoksista. Kun keho on tottunut saamaan pääasiallisesti ravinnosta hiilihydraatteja (glukoosia), sen aineenvaihduntakoneisto on valmiudessa hiilihydraattien varalle ja sillä on käytettävissään entsyymejä niiden hajottamiseen. Ketogeeniselle ruokavaliolle siirtyessä kehon on sopeuduttava glukoosin puutteeseen samalla kun rasvan määrä lisääntyy radikaalisti. Tämä merkitsee aineenvaihdunnalle pientä shokkia ja elimistöllä menee hetki sopeutua rasvaa pilkkovien entsyymien tuotannon tehostamiseen. Ketoflunssan oireita kutsutaan osuvasti myös sokerin vieroitusoireeksi.

Ketoflunssa

Ketoflunssaksi kutsutaan flunssan tapaisia oireita:

 • väsymys ja uniongelmat
 • lihasuupumus ja -krampit
 • heikotus
 • päänsärky
 • aivosumu
 • levottomuus ja huono keskittymiskyky
 • ärtyneisyys
 • lämmön nousu

Näistä oireista voi saada muutamia, kaikki tai ei yhtään. Oireiden määrä, niiden voimakkuus ja kesto riippuvat henkilöstä ja siitä minkälaisista lähtökohdista ketogeeniselle ruokavaliolle siirrytään. Jokaisen aineenvaihdunta eli metabolia on yksilöllisen genetiikan ja elintapojen yhdistelmän lopputulos. Ruokailutottumusten lisäksi liikunta ja fyysinen kunto vaikuttavat kunkin aineenvaihdunnan kykyyn sopeutua muutoksiin. Itse olen kokenut ketoflunssan oireita aiemmilla heikosti toteutetuilla ketoosiruokavalioillani, mutta viimeisin aloitus meni täysin kivuttomasti. Uskon, että asiaan vaikutti huomattavasti se, että kiinnitin todella paljon huomiota ravintoaineiden riittävään saantiin ensimmäisen kuukauden ajan. Toisaalta fyysinen kuntoni on nyt varmasti parempi kuin se oli ensimmäisen ketoosidieettini yhteydessä ja aiemmat yritykset ovat myös voineet raivata tietä onnistumiselle.

Ketoflunssan oireet alkavat usein päivän tai kahden kuluttua ruokavalion aloittamisesta Keho alkaa tässä vaiheessa käyttää hyväkseen kaiken mitä glukoosista on jäljellä ja tyhjentää glykogeenia maksasta sekä lihaksista. Otreet kestävät yleensä muutamasta päivästä kahteen viikkoon, kunnes elimistö tottuu muutokseen. Mikäli oireet kestävät tätä pidempään, on syy melko varmasti ruokavalion toteutuksessa ja ravintoaineiden puutoksissa. Ketoflunssa liittyy olennaisesti elektrolyyttien eli sähköä johtavien mineraalien saantiin tai oikeammin niiden puutteeseen. Elektrolyyttejä ovat magnessium, kalsium, kalium ja natrium. Ketogeenisellä ruokavaliolla aineenvaihdunta ja nesteiden kierto kiihtyvät ja samalla vesiliukoiset vitamiinit sekä mineraalit huuhtoutuvat elimistöstä nopeammin pois.

Elimistö oppii kuitenkin verrattain nopeasti elämään ilman hiilihydraatteja ja sen myötä kaikki oireet katoavat. Usein ketoflunssan oireiden väistymisen jälkeen monet kokevat aikaisempaa parempaa oloa, lisääntynyttä energiaa, kirkkaampaa ja iloisempaa mieltä.

Miksi ketoflunssa oireita tulee?

Kun hiilihydraatteja rajoitetaan, rajoitetaan samalla makroravinteita, jotka säätelevät haiman insuliinintuotantoa. Insuliini viestittää paitsi soluille, että ylimääräistä energiaa on käytettävissä myös munuaisille, että niiden täytyy varastoida natriumia ja vettä. Kun insuliinitaso laskee, vapautuu munuaisista natriumia ja tämän mukana nestettä. Toinen nestettä varastoiva aine on glukoosi eli kehoon varastoitunut sokeri. Yksi gramma glukoosia sitoo n. 3 grammaa vettä. Ketogeenisen ruokavalion ensimmäisinä päivinä keho käyttää maksaan ja lihaksiin varastoitunutta glukoosia energianlähteenään, jolloin n. 1 – 1 ½ kg nestettä vapautuu. Näiden vuoksi paino saattaa laskea jopa 5 – 6 kg ruokavalion ensimmäisellä viikolla.

Insuliinitasojen ja glukoosivarastojen tyhjeneminen yhdessä aiheuttavat siis nestehukan oireita eli huimausta, kramppeja, päänsärkyä ja vatsaoireita. Hormonitasojen muutokset aiheuttavat myös jonkin verran ketoflunssan oireita, joten hyvästä nesteytyksestä ja hyvästä elektrolyyttitasapainosta huolimatta ketoflunssan oireita voi silti esiintyä.

Ketoflunssan hoito

 1. Tärkeintä on juoda tarpeeksi vettä! Nesteytys on erityisen tärkeää etenkin kuumina kesäpäivinä ja liikkuessa.
 2. Elektrolyyttien ja muiden mineraalien saanti kannattaa pyrkiä turvaamaan ruokavaliosta syömällä reilusti vihreitä lehtikasviksia tai juomalla säännöllisesti luulientä. Joskus mineraalien riittävään saantiin tarvitsee käyttää myös lisäravinteita, varsinkin ketogeenisen ruokavalion alkuvaiheessa. Yleisimmät ongelmat ketogeenisellä ruokavaliolla johtuvat juuri elektrolyyttien puutteesta.
 3. Lepää aina kun tarve vaatii. Aineenvaihduntajärjestelmän muutos on raskas prosessi elimistölle ja ensimmäisten päivien aikana on luonnollista tuntea väsymystä enemmän kuin yleensä. On tärkeää kuunnella kehoa ja levätä riittävästi. Yöunille on syytä varata riittävästi aikaa, n. 8 tuntia. Magnesium ja melatoniini auttavat rauhoittumaan ja nukahtamaan nopeammin, mikäli keho tuntuu levottomalta.
 4. Vältä ylimääräistä rasitusta ja liikuntaa ensimmäisten päivien aikana. Jos haluat liikkua, suosi kevyitä kävelylenkkejä tai muuta matalasykkeistä arkiliikuntaa.

Ketoihottuma

Ketoihottuma (prurigo pigmentosa) on harvinaisempi ihon tulehduksellinen tila, joka esiintyy punoittavana ja kutiavana verkkomaisena ihottumana useimmiten kaulassa ja niskassa. Ihottuman hävitessä tilalle jää rusehtavat “arvet”, jotka vaalenevat ajan myötä itsestään. Ketoihottuman syitä ei tarkkaan tiedetä, mutta ketoosin ja ketoihottuman välille on löydetty vahva side. Ketoihottumaan on yhdistetty myös muita oireyhtymiä, kuten Stillin tauti ja Sjögrenin syndrooma. Myös ulkoisten tekijöiden, kuten auringonvalon, hikoilun ja iho-ongelmien sekä ravitsemuksellisten puutostilojen ja allergeenien on katsottu voivan vaikuttaa ihottuman syntyyn.

Ketoihottuman hoito

Koska ei ole täysin selvää miksi ketoihottuma on tullut, on sen hoitokeinotkin kokeilevia. Voit koittaa seuraavia:

 1. Mikäli ketogeeninen ruokavalio aiheuttaa ihottuman, voi olla syytä että palautat hiilihydraatteja ruokavalioon hiljalleen. Ketoihottumaa voi samaan tapaan myös ehkäistä laskeutumalla ketoruokavalioon hiljalleen vähentämällä hiilihydraattien määrää asteittain, eikä kerrasta.
 2. Huolehdi, että saat riittävästi suojaravintoaineita: A, B-12 ja C-vitamiinien puutostiloissa on yhteyksiä erilaisten äkillisten tulehduksellisten iho-oireiden syntyyn.
 3. Rajaa allergeenit ruokavaliosta. Yleisimmät allergeenit ketogeenisessa ruokavaliossa ovat pähkinät, siemenet, muna, maito ja kala. Allergeenin rajaaminen kannattaa tehdä siten, että ensin poistaa muutamaksi viikoksi kaikki allergeenit ruokavaliostaan ja sitten palauttaa ne yksitellen muutaman viikon aikana, jolloin mahdolliset oireet on helppo havaita.
 4. Pidä huoli elimistön ja ruoansulatuksen kunnosta sekä vastustuskyvystä syömällä probiootteja, prebiootteja, D-vitamiinia ja kalanmaksaöljyä. Hapatetut ruoat, kuten hapankaali, hapankurkut, kimchi ja vähän prosessoidut hapatetut maitotuotteet ovat suoliston hyvinvoinnille tärkeitä.
 5. Huolehdi ihon kunnosta ja puhtaudesta sekä kosteutuksesta.

Vastaa