Raparperihilloke (Rhubarb compote)

Raparperi on monivuotinen vihanneskasvi, joka kuuluu useimmille alkavan kesän makutottumuksiin. Raparperin aromaattisia ja hapahkoja varsia käytetään yleisesti ruoanlaitossa ja leivonnassa. Matalahkon hiilihydraattipitoisuuden (5,5 g /100 g) vuoksi se soveltuu kohtuullisissa määrissä myös ketogeeniselle ruokavaliolle. Raparperin lehdet sisältävät oksaalihappoa, joka on myrkyllistä. Siksi lehtiä ei pidä käyttää tai päästää kosketuksiin syötävän ruoan kanssa. Myös syötävät varret sisältävät pieniä, vaarattomia määriä oksaalihappoa, joka kuitenkin voi kerääntyä munuaisiin, mikäli raparperia syö suuria määriä. Siksi erityisesti niveltulehduksesta kärsivien, kihtipotilaiden ja munuaiskiville alttiiden henkilöiden on syytä syödä raparperia harkiten. Oksaalihappo sitoo itseensä kalsiumia, minkä takia raparperi yleisesti suositellaan syötäväksi esim. maitotuotteiden kanssa.

Raparperi on kotoisin Itä-Siperiasta, Mongoliasta ja Koillis-Kiinasta. Suomessa sitä alettiin kasvattaa 1600-luvulla, aluksi vain lääkekasvina. Raparperia onkin käytetetty vuosisatoja mm. vatsalääkkeenä. Yleisemmin sitä alettiin viljellä vasta 1800-luvun loppupuolella.

Raparperin maku sellaisenaan on kirpeän hapokas, se kuitenkin muuttuu täysin makeutettuna, jonka johdosta raperperia käytetäänkin useimmiten makeissa leivonnaisissa, kiisseleissä, hilloissa ja mehuissa. Raparperin makua korostataan usein inkiväärillä, kanelilla, kardemummalla tai tähtianiksella. Raparperi toimii erinomaisesti myös suolaisten herkkujen kaverina esim. pekoniin käärittynä ja grillattuna tai chilillä ja inkiväärillä maustettuna chutneyna grilliruokien lisukkeena. Raparperin hapokkuuden voi hyödyntää myös kalaruokien valmistuksessa: raparperi kypsyttää graavatun tai cevichen tapaan tarjottavan kalan sitruunan tapaan.

Minulla on tapana tehdä ensimmäisenä raparperista satsi hilloketta jääkaappiin ja syödä sitä puurojen, jogurtin tai juuston kanssa. Raparperihilloke sopii myös jäätelön tai paahtoleivän kanssa nautittavaksi. Hilloke säilyy tiiviissä purkissa hyvin useamman viikon, kunhan purkkiin eksyy vain puhtaat ottimet. Mikäli hilloketta uhkaa kuitenkin jäädä syömättä, voi sen pakastaa tai tehd siitä lopulta vaikka raparperipaistoksen tai -piirakan.

Raparperihilloke (Rhubarb compote)

(15 annosta à 2 rkl / portion à 2 tbsp)

200 g raparperia paloiteltuna (rhubarb stalks, chopped)

2 rkl karppisokeria (2 tbsp erythritol)

1 tl kanelia (1 tsp cinnamon)

½ tl vaniljajauhetta (½ tsp vanilla seeds)

  1. Mittaa kaikki ainekset tilavaan kulhoon. (Measure all the ingredients into spacious bowl.)
  2. Keitä mikrossa 3 min tai kattilassa, kunnes enin neste on haihtunut. Sekoita ja jäähdytä. (Let boil in microwave for 3 minutes or in kettle until most of the liquid has been steamed. Mix and leave to cool.)
  3. Hilloke säilyy jääkaapissa tiiviissä purkissa useamman viikon. (Store compote in jar in the fridge.)

Makrot (macros) / annos (portion):

HH (carbs) 0,7 g, Prot 0 g, Rasva (fat) 0 g

Kcal / annos (portion): 3,5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s