Ketomarenki

Ketomarenki onnistuu hyvin tavallisen marengin tapaan tomutetusta erytritolista, valkuaisesta ja etikasta. Kuivat koristemarengit tai marenkikakkupohja ovat mielestäni aivan vastaavia kuin sokerista valmistettuna ja hiilihydraatteja koko marenkivaahdossa on vain 2 g. Pinnalta rapeita ja sisältä sitkeän venyviä marenkeja en ole saanut aikaiseksi, mutta pinnalta rapeita ja sisältä silkkisen pehmeitä ja kuohkeita suklaamarenkeja kylläkin. Tällä perusohjeella voit siis valmistaa pieniä koristemarenkeja, pavlovan pohjan, kuivan marenkipohjan tai rapeat, mutta pehmoiset annosmarengit esim. kahvipöytään. Marenkivaahto sopii myös kakun tai muffinsien kuorruttamiseen, herkkukahvin päälle tai jälkiruokien koristeluun. Sen pinnan voi polttaa kaasupolttimella tai jättää kauniin valkoiseksi.

Ketomarengit

(n. 10 isoa annosmarenkia)

3 valkuaista

1 dl erytritolia tomutettuna

1 tl viinietikkaa

(vaniljauutetta)

(20 g tummaa suklaata (väh. 90%))

  1. Vaahdota valkuiset sähkövatkaimella kuohkeaksi.
  2. Jatka vatkaamista ja lisää tomutettu erytritoli vähitellen vatkaamisen aikana. Vaahto on valmista, kun on se on kiiltävää ja tönkköä.
  3. Sekoita etikka joukkoon.
  4. Mausta halutessasi.
  5. Lusikoi tai pursota marenkeja voidellulle leivinpaperille.
  6. Paista 100 asteisen uunin keskiosassa n. 45 min. Avaa sen jälkeen uunin luukku ja anna marenkien jäähtyä uunin jälkilämmössä, samalla ne rapeutuvat.

Pursotetut ohuemmat ruusut tulevat tässä ajassa kauttaaltaan rapeiksi. Lusikoidut isommat keot rapeutuvat pinnalta, mutta jäävät sisältä pehmeiksi. Rakenne on höttöinen ja silkkinen, ei kuitenkaan sitkeä, kuten sokerimarengeissa. Isompi koko vaahdosta tehtävä pavlova vaatii pidemmän paistoajan, n. 1 ½ h.

Makrot / annosmarenki suklaalla: HH 0,2 g, Prot 1,4 g, Rasva 1 g

Kcal / annosmarenki suklaalla: 17

2 thoughts on “Ketomarenki

  1. Voinko tässä käyttää tavallista karppissokeria? Jos ei ole tomusokeria?

    1. Hei, karppisokerin saa tomuksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Kiteistä erytritolia en käyttäisi sillä se jää ikävän hiekkaiseksi suutunnultaan.

Vastaa