Vietnamilainen kulho Bún cha

Bún cha on tyypillinen vietnamilainen arkiruoka, jossa kulhoon annostellaan raakoja kasviksia, riisinuudelia ja useimmiten porsaanlihaa. Kulho tarjoillaan maukkaan kuuman liemen kera. Aasialaisessa ruoassa ehdottomasti parasta onkin maukkaat liemet ja kastikkeet, jotka yhdistyvät yksinkertaisesti tuoreiden raaka-aineiden omiin makuihin. Ruoka on taiten ja huolella laitettua, mutta siitä puuttuu kaikki ylimääräinen kikkailu. Kasvikset tarjoillaan joko raakoina tai hyvin vähän kypsennettyinä, jolloin niiden ravintoarvotkin ovat rikkaimmillaan. Liha, kana ja kala käytetään usein kokonaan, eikä niistä irroteta pelkkiä rasvattomia fileitä lautaselle, kuten länsimaisessa ruokakulttuurissa on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut tavallista. Hidas haudutus lihan oman rasvan ja sidekudosten kera takaa maksimaalisen mehevyyden ja maukkauden ja tekee ruoasta ravitsemuksellisesti monipuolisemman. Siksi tähänkin ohjeeseen sopii mainiosti esim. nyhtöpossu tai artesaaniraakamakkara, jossa on hyödynnetty lihaa monipuolisesti.

Liemenä käytin itse hirven 1 dl hirven luulientä ja 7 dl itsekeitettyä lihalientä. Reseptiin voi kuitenkin käyttää mitä tahansa maukasta lientä. Lihana tarjosin Reko-lähiruokapiiristä ostettua täysliharaakamakkaraa, jossa ei siis ollut lihan lisäksi muuta kuin mausteita.

Bun cha

(2 annosta)

Liemi:

8 dl maukasta kasvis-, kana- tai lihalientä

2 rkl kalakastiketta

1 chili viipaloituna

8 cm:n pala inkivääriä suikaloituna

1 – 2 valkosipulin kynttä

pala (50 g) fenkolia

pieni sipuli

1 rkl limen mehua

Tarjoiluun:

2 kananmunaa

n. 200 g kasviksia suikaloituna (parsaa, fenkolia, sydänsalaattia, retiisejä ja yrttejä)

200 g kypsää porsaanlihaa tai makkaraa

  1. Kiehauta kasvisliemi kattilassa. Lisää kaikki muut ainekset ja keitä kannen alla 10 min.
  2. Riko munat liemeen ja keitä vielä 4 min.
  3. Laita kasvikset kulhoihin. Kaada kiehuvan kuumaa lientä päälle. Nosta uppomuna annosten päälle.
  4. Tarjoa porsaanliha eri kulhossa.

Makrot / annos: HH 8,6 g, Prot 38,1 g, Rasva 31,6 g

Kcal / annos: 476

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s