Mistä tiedät olevasi ketoosissa - 10 yleisintä merkkiä?

Elimistö siirtyy ketoosiin 1 – 3 vrk:n kuluessa siitä, kun hiilihydraattien saantia rajoitetaan kunkin yksilölliseen aineenvaihduntaan sopivalle tasolle. Nyrkkisääntönä ketoosiin pääsyn edellytyksenä voidaan pitää, että hiilihydraatteja syödään enintään n. 20 – 30 g vuorokaudessa. Elimistö tyhjentää ensin kaiken maksasssa varastoituna olevan glykogeenin (glukoosin (sokeri) varastomuoto), jonka jälkeen se käynnistää energiantuotannon rasvavarastoista. Rasva-aineenvaihdunnan sivutuotteena syntyy ketoaineita, joita elimistö käyttää glukoosin tavoin elintoimintojen energiaksi. Kun ketoaineita alkaa syntyä, voi tämän havaita virtsasta tai verestä otettavilla näytteillä. Ketoosin alarajana voidaan pitää 0,5 mmol/L. Syvässä ketoosissa ketoaineiden pitoisuus voi nousta n. 3mmol/L.

Ketoosi on myös helppo todeta seuraamalla oman olon muutoksia ja ketoosin aiheuttamia oireita. Ketoosiin pääsystä ei todellakaan kannata stressata, sillä stressihormonit yleensä hidastavat prosessia. Seuraavassa 10 yleisintä merkkiä siitä, että olet ketoosissa.

 1. Kuiva suu ja lisääntynyt janoisuuden tunne – Hiilihydraattien tyhjennyksen yhteydessä niihin sitoutunut neste ja sen mukana mineraalit ja vesiliukoiset vitamiinit poistuvat elimistöstä virtsan ja hien muodossa. Jano siis aiheellisesti kertoo tarpeesta juoda. Jotta vesi saataisiin imeytymään, on tarpeen huolehtia riittävästä suolan ja elektrolyyttien (kalium, magnesium, kalsium) saannista. Vettä ei kuitenkaan ole tarpeen tankata mitään tiettyä litramäärää, sillä liika vedenjuonti ja elimistön huuhtelu ei ole järkevää tai terveellistä. Paras on juoda silloin, kun on janoinen.
 2. Pahanhajuinen hengitys – Elimistön käynnistellessä rasva-aineenvaihduntaa elimistöön vapautuu asetonia, joka poistuu virtsan, hien ja hengitysilman mukana. Tämä ketohajuksi tai ketohengitykseksi kutsuttu ominainen haju poistuu yleensä muutamassa viikossa, eikä siitä tarvitse olla huolissaan.
 3. Lisääntynyt virtsaamisen tarve – Ks. kohta 1.
 4. Nälän ja ruokahalun väheneminen – Terveellisellä ketogeenisellä ruokavaliolla syödään puhtaita, ravintorikkaita raaka-aineita, jotka tyydyttävät sekä mieltä, että elimistöä. Kun tarvittavat ravintoaineet saadaan ruoasta, ei epämääräisiä mielitekoja ole, vaan ihminen kokee olonsa hyväksi ja tyydyttyneeksi.
 5. Muutokset vatsan toiminnassa – Ruokavalion muutos voi luonnollisesti aiheuttaa muutoksia myös vatsan toiminnassa. Toisilla vatsan toiminta vilkastuu, kun toisilla taas hidastuu. Nämä muutokset helpottavat, kun elimistö tottuu uuteen ruokavalioon.
 6. Nuutuneisuus ja väsymys – Ennenkuin rasva-aineenvaihdunta pääsee kunnolla käyntiin, elimistö voi hetkellisesti olla väsynyt ja hiukan nuutunut energiavajeen takia. Tämä menee muutamassa päivässä ohi. Kuormittavien liikuntasuoritusten osalta kannattaa antaa elimistölle hiukan enemmän aikaa (2 – 4 viikkoa) sopeutua. Suosittelen aloittamaan ruokavalion sellaisessa vaiheessa, että on mahdollista lepäillä tarpeen vaatiessa. Normaali, vähän kuormittava työ ja arkiset askareet onnistuvat kuitenkin vallan mainiosti.
 7. Unettomuus – Ruokavalion aloittamisen ensimmäisinä päivänä on yleistä, että elimistö käy kierroksilla ja nukahtaminen tai unessa pysyminen voi olla vaikeaa. Tämä kuitenkin on muutamia öitä kestävä oire. Useimmilla unen laatu syvenee ja paranee tämän jälkeen aiemmasta. Mikäli unettomuus jatkuu pidempään, voi syynä olla elektrolyyttien puute.
 8. Keskittymiskyvyn parantuminen ja energisyys – kun ketoaineiden tuotanto lähtee käyntiin useimmat kokevat loppumatonta energisyyttä, ajatusten kirkastumista ja keskittymiskyvyn parantumista. Tässä kohti alkaa ymmärtää miksi tästä ruokavaliosta puhutaan niin paljon 😊.
 9. Painonpudotus – on normaalia, että ensimmäisellä viikolla paino putoaa 2 – 6 kiloa hiukan lähtöpainosta ja edeltävästä ruokavaliosta riippuen. Suurin osa tästä painosta on hiilihydraatteihin sitoutuneen nesteen poistumista. Tämän jälkeen painon putoaminen maltillistuu, mutta jatkuu tasaisena. Tutkitusti ketogeeninen ruokavalio terveellisesti toteutettuna on lihaksistoa säästävin ruokavalio, joten paino putoaa pääosin kehon rasvamassasta huolimatta siitä harrastatko liikuntaa vai et.
 10. Mikäli vielä mietityttää oletkohan ketoosissa, voi apteekista ostaa ketoliuskoja ketoaineiden mittaamista varten.

4 thoughts on “Mistä tiedät olevasi ketoosissa - 10 yleisintä merkkiä?

 1. Hei!

  Ja kiitos valtavasti tästä blogistasi ja kaikista näistä mahtavista resepteistä!
  Olen aloittelija ja toisella viikolla ketodieetissäni. Olen syönyt mm. kylmäsavulohta niin paljon, että tulee kohta korvistakin. Tämä reseptipankki oli siis todellinen löytö!

  Jatka samaan malliin 🙂
  Ihanaa kesää sinulle!

  Yt Eija

  Tykkää

  1. Hei Eija, kiitos kovasti kommentistasi! Aurinkoista ja leppoisaa kesää myös sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s