Ketokarjikset

Karjalanpiirakoista on moni kysellyt ketokelpoista versiota ja pääsin omaan suuhun melkoisen hyvään versioon, joten tässä tulee ohjetta piirakoiden ystäville. Täytteessä käytin kukkakaalimuusia, joten piirakka on enemmän perunapiirakan kaltainen. Kukkakaalin voisi tietysti jättää hiukan karkeammaksi mikä lisäisi riisin tuntua. Ketoriisistä keitetty puuro, mantelipuuro ja kyssäkaalimuusi voisi toimia täytteessä myös hyvin. Taikinan tein perinteisten karjisten tapaan veteen ja jauhoihin. Voilisä rapeuttaa kuorta paiston aikana, joten suosittelen sitä lämpimästi, ilmankin tosin onnistuu. Taikina on melko helppo käsitellä ja pulikka oli oiva väline näidenkin piirakoiden pyörittelyyn.

Ketokarjikset

(20 kpl)

Kuoritaikina

3 dl vettä

½ dl voisulaa

3 dl pofiberiä

3 rkl psylliumia

1 tl suolaa

Kukkakaalimuusi

iso n. 800 g kukkakaali

100 g voita

suolaa oman maun mukaan

4 kananmunaa

Kaulimiseen pofiberiä ja voiteluun voita

  1. Sekoita kuoritaikinan ainekset kulhossa hyvin. Sekoita ja vaivaa nopeasti jauhojen lisäämisen jälkeen, jotta psyllium ei ehdi paakkuuntua. Anna taikinan vetäytyä peitettynä puolisen tuntia.
  2. Valmista sillä aikaa muusi: leikkaa kukkakaali pienemmiksi paloiksi. Myös varren ja lehdet voi halutessaan käyttää. Höyrytä tai keitä vähässä vedessä kypsiksi. Valuta. Lisää kukkakaalin joukkoon voi ja soseuta tasaiseksi. Mausta ja sekoita joukkoon vielä munat. Laita sivuun jäähtymään.
  3. Pulikoi taikinasta pofiberöidyllä pöydällä ja kahden leivinpaperin välissä 20 mahdollisimman ohutta pyöreää piirakkakuorta. Peitä kuoret esim. kelmulla, jotta ne ei kuivu.
  4. Levitä n. ½ dl kukkakaalimuusia taikinakuoren keskelle, jätä reunoille n. 1,5 cm tyhjää. Rypytä reunat sormilla painellen muusin reunojen päälle.
  5. Nosta piirakat leivinpaperille uunipellille ja paista 225 asteessa n. 20 min.
  6. Voitele kypsät piirakat voisulalla.
  7. Nauti munavoin kera.

Piirakat kannattaa säilyttää jääkaapissa, jossa ne säilyy 3 – 5 vrk. Piirakat voi pakastaa.

Makrot / piirakka: HH 1,9 g, Prot 2,3 g, Rasva 9,1 g

Kcal / piirakka: 105

16 thoughts on “Ketokarjikset

    1. Ovat mukavan maukkaita ja edullisia kyllä, mutta ainakin meikäläisellä suttautuu tovi jos toinen pulikoimiseen 😆.

      Tykkää

  1. Kiitos, tämä resepti tuli kuin tilauksesta, menee kokeiluun! Mietin tuota kananmuna-asiaa – eli onko niin, että ne lisätään raakana siihen kukkismuusiin?

    Tykkää

    1. Hei, kyllä! Kananmunat lisätään raakana hiukan jäähtyneen muusin joukkoon. Kananmuna auttaa pitämään muusin ojennuksessa paiston aikana.

      Tykkää

  2. Hei,

    missä suhteessa pofiberin voisi korvata, jos haluaa käyttää mantelijauhoa/-jauhetta ja/tai kookosjauhoja?

    Tykkää

  3. Millä kananmunat muusissa voi korvata? Selvisi että olen kananmunille ja maitoproteiinille allerginen. Toiveena l öytää hyviä ruokia ja herkkujakin ilman noita aineksia.

    Tykkää

    1. Hei, kananmunien sijaan muusia voisi jämäköittää hiukan vaikkapa pienellä määrällä psylliumia, voin tilalla voi käyttää gheetä tai mietoa oliiviöljyä 🙂

      Tykkää

  4. Eilen leivoin eka kerran näitä ketokarjiksia. Käytin karkeaa psylliumia, olisiko sen pitänyt olla sitä hienojakoisempaa? Taikinaa oli hankala rypyttää, se repeili, tosin saattoi olla leipurissakin vikaa. Piirakoista tuli ”vähemmän kauniita”, mutta maku oli hyvä. Teen näitä kyllä toistekin.

    Tykkää

    1. Hei, itse käytin Foodinin psylliumjauhetta, se on melko hienoa. Jos taikina repeilee, siihen kannattaa lisätä hiukan vettä, vaikka ihan jo kaulitulle levylle pirskotella, se korjaa yleensä asiaa. Kiva kuulla, että maistui 🙂

      Tykkää

  5. Hei, tosihyvän makuinen resepti, kokeilin tehdä mutta mun taikinasta tuli hieman liian kuiva ja toivoisinkin grammamittaa tolle pofiberille, jos mahdollista, kiitos

    Tykkää

    1. Hei, en oikein tiedä mikä korvaisi psylliumin tässä: ehkä chialima voisi olla paras vaihtoehto. Eli jauha chia hienoksi, jos et halua rouskuvaa taikinaa.

      Tykkää

  6. Kiitos ohjeesta ovat kyllä aidon makuisia! Minä tein näistä keto-roskiksia eli laitoin sisälle raejuusto-munavoi täytettä ja tein puolikuun mallisia ja olivat hyviä! Miniä ihmetteli, eikö nämä olekaan ruistaikinasta tehty, kun sanoin, että ovat keto-roskiksia! Näitä täytyy taas tehdä ja isompi annos, helppoja eväitä!

    Tykkää

  7. Hei! Mainitsit ohjeessa mantelipuuron. Miten mantelipuuroa kannattaisi valmistaa? En löytänyt mistään sellaisen ohjetta. FODMAP-ruokavaliossa ei voi syödä kaaleja, joten kukkakaalille pitäisi nyt löytää korvaaja.

    Tykkää

Vastaa