Puhdas ja laadukas ruoka

(*Yhteistyö* Ketoboxi on saatu Suomen Kotitila Oy:ltä )

Ajattelin vaihteeksi kirjoitella hiukan omia ajatuksiani ruoasta, sen laadun merkityksestä minulle, ruoan hinnasta ja suomalaisen ruoan tuotannon tärkeydestä.

Jutussa on myös vinkki mistä laadukkaita pientuottajien tuotteita on mahdollista tilata näppärästi suoraan kotiovelle ja esittelyssä luomutuotteita sisältävä ketoboxi!

Kasvatukseni ruoan suhteen on ollut hyvin luonnonläheinen, mutkaton, realistinen, taloudellinen ja terveellinen eli ihanteellinen. Ruoan alkuperällä, tuotantotavoilla ja laadulla on minulle todella suuri merkitys. Suomen puhtaassa luonnossa tapahtuva ruoan tuotanto on tarkkaan valvottua ja ainakin kaikki minun tuntemani tuottajat tekevät työtään niin suurella kutsumuksella ja sydämellä, etten epäröi hetkeäkään liputtaa suomalaista ruokaa maailman parhaaksi. Arvostan kaikkien viljelijöiden ja tuottajien työtä erityisen korkealle.

Olen jo pidempään pyrkinyt tekemään ruokaostokseni REKO -lähiruokajaoista, joissa elintarvikkeet saa ostaa suoraan lähituottajilta ilman välikäsiä. Näin voin varmistua, että saan paitsi parasta laatua, mutta maksan ostoksistani tuottajille myös kohtuullisen korvauksen. Painotan ruokavaliossani kotimaisia elintarvikkeita. Ruoka on minulle paitsi terveyden ja hyvinvoinnin tuottaja, myös nautinnon lähde ja sijoittamalla sen laatuun koen saavani monella tapaa enemmän ja parempaa. Puhutaan usein, että ruoka on Suomessa liian kallista, mutta olen eri mieltä. Ruoka on selkeästi liian halpaa, sillä meillä Suomessa on varaa heittää ruokaa hukkaan n. 150 milj. kg joka vuosi, ylensyödä ja nyrpistellä hyvälaatuisen ruoan edessä. Ruoan halpuutuksen kulttuuri on rakennettu valitettavasti laadun kustannuksella ja tuottajien selkärangasta, mikä on saanut minut miettimään voisinko itse tehdä jotain enemmän tämän suuntauksen kääntämiseksi ympäri.

Kuin taikaiskusta Christos ja Minna Suomen kotitilasta ottivat yhteyttä ja kysyivät haluaisinko tutustua heidän toimintaansa ja tuotteisiinsa. Hetken keskustelun jälkeen oli ilmiselvää, että jaoimme tavoitteen kotimaisen ruoan arvostuksen nostamisesta ja rakkauden herkulliseen, yksinkertaiseen ruokaan, jonka keskiössä on laadukas raaka-aine. Kotitila on koonnut yhteen suomalaisia pien- ja luomutuottajia ja perustanut oman suorajakelukanavan heidän tuotteilleen. Käytännössä siis lähes kaikki ne tuottajat, joiden tuotteita olen jo muutenkin suosinut ja kymmeniä muita löytyvät samasta verkko-osoitteesta http://www.kotitila.fi. Verkkokaupasta löytyy laaja kirjo erilaisia raaka-aineita luomunaudasta, Mangalitza possun laardiin, riistaan, broileriin, kalaan, vuohenmaitoon, kasviksiin, yrtteihin ja marjoihin eli toisinsanoen lähes kaikki mitä puhtaalla ketoruokavaliolla tarvitaan. Mikä parasta, kotitilan tilauksen saa toimitettuna kotiovelle varsin kohtuulliseen 9,90€ hintaan. Yhteistä kotitilan tuottajille on kotimaisuus, laatu, intohimo puhtaan ja herkullisen ruoan tuottamiseen ja ekologisesti kestävät tuotantotavat. Ei tarvitse olla kovin kummoinen selvännäkijä päätelläkseen, että Kotitila on jatkossa minun kauppani rekoilun ohessa.

Toistaiseksi kotitilan kylmätoimitukset onnistuvat pääkaupunkiseudulle ja Turun seudulle ja muualle Suomeen on saatavilla ainoastaan kuivatuotteita. Kotitilan logistiikkaketju kuitenkin kehittyy jatkuvasti ja toimitukset ovat laajenemassa mm. Seinäjoelle, Tampereelle, Jyväskylään ja Kouvolaan ja lopulta ympäri Suomen. Kotitila varmistaa, että kaikki tilaukset kuljetetaan kotiovelle asianmukaisessa kylmäkuljetuksessa tuotteiden tuoreuden ja laadun takaamiseksi mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti, jolloin raaka-aineilla on mukavasti käyttöaikaa jäljellä kuluttajalle päädyttyään. Tilaukset on myös mahdollista noutaa Helsingistä Sörnäisten tukkutorilta ja Turusta Ruskolta. Tukkujen tapaan kotitilasta on mahdollista tilata pieniä tai isompia määriä elintarvikkeita ja isommat erät tulevat luonnollisesti hiukan edullisemmiksi. Yksittäisten raaka-aineiden lisäksi verkkokaupasta löytyy käytännöllisiä kotitalouksille suunnattuja ruokaboxeja, joissa on boxin teeman mukainen sisältö tarkoin valittuja raaka-aineita sekä valmisruokaboxeja, joiden reseptit ovat keittiömestareiden käsialaa ja ruokien raaka-aineet luonnollisesti pientuottajien luomulaatua. Kesällä paljon grillaaville sopiva Grilliboxi sisältää erilaisia grillaukseen sopivia lihoja, makkaroita, broileria ja grillijuustoa tai perheiden perusarkeen soveltuva Perheboxi sisältää lihan, kalan ja broilerin lisäksi kasviksia, versoja ja viljatuotteita.

Sain tutustua kotitilan valmiiksi koostettuun Ketoboxiin, jossa on luonnollista luomulaatuista proteiinia n. viikon tarpeiksi. Ketoboxeja on neljä erilaista, joten boxia vaihtamalla saa näppärästi vaihtelua viikon aikana käytettäviin pääraaka-aineisiin.

Omasta laatikostani (boxi 1) löytyi:

Ensimmäinen fiilis paketin aukaistuani oli innostus, sillä kaikki tuotteet oli paitsi tosi tuoreita myös lemppareitani jo entuudestaan :D. Ketoboxien sisällön suunnittelussa on ollut mukana Fitness-ammattilainen Minna Pajulahti ja pakko myöntää, että näin ruoan ammattilaisen silmin valinnat ovat osuneet enemmän kuin kohdalleen. Tämän laadukkaammaksi ei pääraaka-aineet arkiruoanlaitossa juuri muutu. Kahdessa boksissa on tarjolla myös luomutofua, mikä tuo mukavaa vaihtelua ruoanlaittoon.

Bosgårdin luomutila sijaitsee Porvoon kupeessa perinnemaisemissa Natura-alueella. Tilan luonnonkauniissa maisemissa toimii tilakauppa, kesäravintola ja ilmaiset luonto- ja kulttuuripolut, joissa pääsee ulkoilun lisäksi katsomaan lehmien arkea laitumilla ja pitämään vaikka piknikiä kesäpäivänä. Bosgårdin tila on hyvä esimerkki siitä miten moninainen merkitys elintarviketuottajilla on paitsi ruoan tuottajina, huoltovarmuuden ylläpitäjinä ja työllistäjinä, he mm. ylläpitävät syrjäseutujen ja haja-asutusalueiden vireyttä, maisema- ja kulttuuriperintöä sekä huolehtivat monimuotoisen lajiston säilymisestä laidunalueilla. Bosgårdin jauheliha on myyntivaltti etenkin laadukkaimmille hampurilaisravintoloille ja sen verran tuttu tuote on itsellenikin, että uskallan sanoa sen olevan parasta koskaan syömääni jauhelihaa.

L’Uomu Nokka on tuotemerkki useamman luomutilan broilerin lihalle ja Bosgårdin tapaan useat ravintolat suosivat L’Uomu Nokan broileria annoksissaan. Itse pidän ruoanlaitossa erityisesti marinoimattomista nahallisista rintaleikkeistä, joita ruokakaupoista on vaikea löytää. Kanaloiden arjesta ja tuotantotavoista kuulee usein ihmisten olevan huolissaan. L’Uomu Nokan tiloilla kanat saavat elää väljästi lajinomaisissa olosuhteissa ja tuotannon laadun maistaa raaka-aineissa.

Maxin kala on intohimoisen kalastajan opinnäytetyöstä syntynyt kalakauppa Espoon Kauklahdessa. Kauppa on auki keskiviikosta lauantaihin ja tarjoaa tuoretta kalaa saatavuuden mukaan. Boxissa oleva lohifilee on Norjan lohta. Lisämaininta on annettava kauniista fileoinnista ja kylkiruodotkin oli valmiiksi nypitty pois.

Kuorttisen luomukanala sijaitsee Lappeenrannassa ja tuottaa ruskeita Nick -rodun suuria kananmunia. Luomumunat erottaa tavallisista kaupan munista käytännössä kaikessa, munan koostumuksessa, maussa, ulkonäössä ja koossa. Jos haluat aloittaa luomutuotteiden käytön hiljalleen, suosittelen aloittamaan kananmunista.

Alla muutamat ensimmäisen ketoboxipäivän ruokakuvat ja olihan hyvää! Lähipäivinä on varmasti tulossa lisää kuvia ja ketoreseptejä Kotitilan herkuista.

Loppuun vielä muutama mielenkiintoinen nosto, joita joko suosittelen lämpimästi tai itse aion lähiaikoina testata.

Mangalitza sian laardi ja liha. Mangalitzan rasva on suurelta osin tyydyttymätöntä rasvaa ja sen rasvahappokoostumus on tutkitusti poikkeuksellinen; se sisältää huomattavan määrän Omega -3 ja -6 rasvahappoja. Villasian liha ja rasva sopivat erinomaisesti ketogeenista ruokavaliota noudattavalle. Raaka-aineena villasian liha on fantastinen ja on hyödynnettävissä kärsästä saparoon. Mangalitzojen pitkä kasvuaika, oikein suunniteltu ruokinta ja stressitön elämänkaari mahdollistavat tummanpunaisen, erityisen mehukkaan, murean ja iän myötä marmoroituneen lihan.

Feri’s sausagen makkarat ja erityisesti lammasmerguez. Feri’s makkarat syntyvät artesaanityönä Helsingin Punavuoressa, eikä ne sisällä mitään ylimääräistä, ainoastaan lihan, rasvan ja mausteet. Täyden kympin makkaroita.

Hevosen suolaliha. Wesq’s bbq Helsingin Hermannissa tuottaa monenlaisia lihoja ja makkaroita mausteisella otteella. Hevosen suolaliha lähtee ehdottomasti kokeiluun.

Maxin kalan hauki-lohipihvit on mainio valmisruoka lapsiperheille. Sopivat hyvin burgeripihviksi ja perinteisesti salaatin ja remoulade tai kananmuna-kastikkeen kanssa nautittaviksi.

Ankan koipi-reisi kypsyy broilerin koipien tapaan meheväksi uunissa nahan suojissa. Ankan liha on broileria huomattavasti punaisempaa ja maukkaampaa ja sopii juhlavampiin tilanteisiin.

Vuohen kirkastettu voi. Olen kasvanut vuohen maidolla ja sittemmin vuohenjuustoa lukuunottamatta vuohen maitotuotteita ei ole tullut juuri vastaan. Tämä on kiinnostava tuote paistamiseen.

Versokassi, joka sopii laiskallekin puutarhurille. Valmiiksi istutetut versolaatikot on niin mun juttu!

Tyrnijauhe on etenkin syys-talviaikaan ihanan piristävää jogurtin tai siemenpuuron seassa.

Käykäähän tsekkaamassa kotitila ja mikäli toimitusalue ei vielä osu omalle paikkakunnalle, niin kannattaa seurailla toimitusalueiden kehittymistä. Olisi mukava kuulla ja keskustella kommenttiosiossa mitä mielipiteitä teillä on ruoan laadusta ja hinnasta? Onko suomalainen lähiruoka parasta, vai iskeekö enemmän tuontiruoka? Mistä pääosin ostatte ruokaa ja mikä on tärkein kriteeri ostopäätöstä tehdessä, maku? hinta? ekologisuus? kotimaisuus? kivannäköinen pakkaus?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Puhdas ja laadukas ruoka

(*Yhteistyö* Ketoboxi on saatu Suomen Kotitila Oy:ltä )

Ajattelin vaihteeksi kirjoitella hiukan omia ajatuksiani ruoasta, sen laadun merkityksestä minulle, ruoan hinnasta ja suomalaisen ruoan tuotannon tärkeydestä.

Jutussa on myös vinkki mistä laadukkaita pientuottajien tuotteita on mahdollista tilata näppärästi suoraan kotiovelle ja esittelyssä luomutuotteita sisältävä ketoboxi!

Kasvatukseni ruoan suhteen on ollut hyvin luonnonläheinen, mutkaton, realistinen, taloudellinen ja terveellinen eli ihanteellinen. Ruoan alkuperällä, tuotantotavoilla ja laadulla on minulle todella suuri merkitys. Suomen puhtaassa luonnossa tapahtuva ruoan tuotanto on tarkkaan valvottua ja ainakin kaikki minun tuntemani tuottajat tekevät työtään niin suurella kutsumuksella ja sydämellä, etten epäröi hetkeäkään liputtaa suomalaista ruokaa maailman parhaaksi. Arvostan kaikkien viljelijöiden ja tuottajien työtä erityisen korkealle.

Jatka lukemista ”Puhdas ja laadukas ruoka”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s