Ketobritakakku

Ihana yhdistelmä untuvan keveää, makeaa ja rapeaa marenkia, kermaista täytettä ja kesäauringon kypsyttämää aromaattista raparperia on avaimet ihanimpaan kesäkakkuun. Mikäli hiilihydraattien saantimäärässä on varaa sopivat mansikat kakun väliin viipaloituna ja päälle koristeeksi kuin nenä päähän. Kakku on kuitenkin herkullinen myös ilman mansikoita tai vastaavasti pelkillä mansikoilla ilman raparperia. Makeustaso on ohjeessa miellyttävä, marengin makeus kompensoidaan kirpakalla raparperihillokkeella ja makeuttamattomalla kermatäytteellä. Ohje on tehty puolikkaan uunipellin kokoisena, joten se on helppo tuplata mikäli menekkiä olisi kokonaisen uunipellin verran. Kakku sai meillä hyväksynnän myös raparperikriittiseltä, mutta kakkuja rakastavalta kuopukselta, joten sitä pidän henkilökohtaisesti onnistuneen ohjeen takeena :D.

Herkullista sunnuntaita!

Raparperi-mansikkabritakakku, (keto, vhh, gluteeniton)

(6 reilua palaa)

Torttupohja:

100 g voita

3/4 dl erytritolia

3 ison munan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)

1 dl mantelijauhetta

1 tl leivinjauhetta

1/4 dl luomukuohukermaa

Marenki:

3 ison munan valkuaista

1 dl erytritolia

½ tl omenaviinietikkaa

Raparperihilloke:

250 g raparperia

n. ½ dl vettä (tämä riippuu hiukan raparperien kosteudesta)

1 ½ tl chian-siemeniä

2 rkl erytritolia

loraus vaniljauutetta

Täyte:

1 3/4 dl luomukuohukermaa

100 g täyteläistä maitorahkaa

loraus vaniljauutetta

(makeutusta)

Lisäksi:

(200 g mansikoita)

tomutettua erytritolia

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Pehmennä voi mikrossa sulaksi, älä kuitenkaan kiehuvaksi. Sekoita joukkoon keltuaiset ja erytritoli. (Erottele valkuaiset kulhoon, jossa voit myöhemmin vatkata ne marengiksi.)
  3. Lisää taikinaan keskenään sekoitettu mantelijauho ja leivinjauhe sekä kerma. Sekoita tasaiseksi.
  4. Levitä taikina leivinpaperoidulle ½ uunipellin kokoiselle (n. 20 x 30 cm) pellille tai uunivuokaan tasaisesti.
  5. Vaahdota valkuaiset. Lisää erytritolia vähitellen ja jatka vaahdottamista, kunnes seos on kuohkeaa ja kiiltävää, eikä se putoa kulhosta, jos käännät kulhon ylösalaisin. Lisää etikka ja sekoita tasaiseksi.
  6. Levitä marenkivaahto torttupohjan päälle tasaisesti.
  7. Paista uunin keskiosassa n. 20 min, kunnes pinta on saanut kauniin oljen värin. Marenki on uunista tullessaan pehmeä, mutta se rapeutuu jäähtyessä.
  8. Viipaloi raparperit. Ota halutessasi muutama kuorisuikale vetämällä veitsen avulla suikale irti pintaa pitkin. Laita suikaleet odottamaan kylmään veteen, jolloin ne napakoituu ja kihartuu.
  9. Lisää raparperit, puolet vedestä, chian-siemenet ja erytritoli kattilaan. Keitä sekoitellen, kunnes raparperit pehmenee. Lisää vettä, mikäli raparpepreista ei irtoa omaa nestettä. Jos nestettä taas irtoaa reilusti, keittele seosta kasaan, kunnes on jämäkkää hilloketta. Mausta vaniljalla.
  10. Vaahdota kerma, maitorahka ja vaniljauute yhdessä kulhossa. (Makeuta halutessasi.)
  11. Leikkaa jäähtynyt britapohja kahteen osaan. Nosta toinen kakkuvadille. Täytä kermavaahdolla (säästä hiukan koristeluun), raparperihillokkeella (ja mansikkaviipaleilla).
  12. Nosta toinen pohja päälle. Koristele!

Makrot / pala (mansikoilla): HH 4,6 g (7,4 g), Prot 7,5 g (7,6 g), Rasva 31,9 g (31,9 g)

Kcal / pala (mansikoilla): 334 (349)

19 thoughts on “Ketobritakakku

  1. Näyttää ihanalta! Voisikohan mantelijauhetta korvata jollain? Perheessä on allergikko, jolle manteli aiheuttaa oireita.

    Tykkää

    1. Hei, mantelijauhon tilalla voisi kokeilla 0,5 dl pofiberiä tai kookosjauhoa. Myös lupiinijauho voisi toimia, mutta sille en osaa tarkkaa määrää arvioida 🙂

      Tykkää

      1. Hei, karppisokeri on erytritolia, se on vain yhden valmistajan tuotemerkki eli sopii ohjeeseen sellaisenaan 🙂

        Tykkää

  2. Hei, jos on käytössä Stevia sweet crystal, pitäisikö pienentää määrä? Tuleeko liian makea?

    Tykkää

  3. Hei!
    Onnistuiskohan pohjan tekeminen etukäteen ja täyttäminen vasta ennen juhlia? Eli säilyykö pohja pari päivää ja jos, niin kylmässä vai huoneen lämmössä?

    Tykkää

    1. Moi! No ainakin edellisenä päivänä voi tehdä. Jääkaapissa marenki voi hiukan vettyä, jos kosteutta on paljon, yön yli pohja säilyisi varmasti myös huoneenlämmössä.

      Tykkää

  4. Kakkupohjaan tulee ohjeen mukaan kermaa, mutta et kerro missä vaiheessa se lisätään – lopuksi?

    Tykkää

  5. Olihan kakku =) erytrotilin määrä on valtava ja sai kakusta pahan makuisen, kitkerän. Määrää makeutuksessa liene mahdollisuus tiputtaa jos tällä saa kitkeryyttä poistettua?

    Tykkää

    1. Harmi kuulla, että kakku maistui kitkeräksi. Erytritoli on tosiaan makeuttajana sellainen, että kaikki aistii sen kovin erilaisena. Määrää voi hiukan varmasti pudottaa, mutta se vaikuttaa hiukan myös rakenteeseen. Oletko kokeillut stevia sweet crystalia? Moni jolle erytritoli maistuu kitkerälle, se maistuu paremmin.

      Tykkää

  6. Siis tehdäänkö ensin pohjan taikina, kaadetaan se leivinpaperin päälle ja sen raa’an torttupohjan päälle se raaka marenkivaahto?

    Tykkää

    1. Hei, makrot on laskettu siten, että kakku jaetaan kuuteen palaan. Tämä annosmäärä ilmoitetaan resepteissä aina otsikon alla 🙂

      Tykkää

  7. Olen yrittänyt jo monta kertaa katsella mutta minun silmiini ei ohjeesta satu pohjan ainesosien määrät eli manteli jauhot, leivinjauhe ja kerma. Onko ne tarkoitus katsoa jostain toisesta ohjeesta vai olenko tosiaan näin sokea? 🙈

    Tykkää

    1. Hei, tässä oli tekninen ongelma, jossa kuvat valuivat osittain ohjeen päälle. Ongelma on nyt ratkaistu poistamalla kuvia.

      Tykkää

Vastaa