Ketosima

Ketosima onnistuu mainiosti tavallisen siman tapaan hiivalla käyttämällä. Hiiva tarvitsee toimiakseen pienen määrän sokeria, mutta sokeri käytetään hiivan energiaksi käymiseen eikä valmiiseen juomaan jää sokeria juurikaan. Mitään tarkkaa analyysiä jäännössokerista en tietysti kotikeittiössä ole tehnyt, mutta muutaman koe-erän turvin uskallan sanoa, että ohjeen sokerimäärä on pienin, jolla siman kuplat alkavat muodostua ja siis mikä riittää varmistamaan hiivan optimaalisen toiminnan. Mikäli haluat varmistella hiivan toimintaa ja voimistaa kuplien muodostusta, voit lisätä sokerimäärää hitusen

Makeutusta voi säätää oman maun mukaan, ohjeen simasta ei tule tavallisen siman tapaan imelä, vaan miedosti makea. Ohjeen simasta tulee myös esikuvaansa vaaleampaa, sillä tavallisen siman värin tuovaa fariinisokeria ei ohjeessa ole. Halutessaan ruskehtavaa väriä saisi esim. uuttamalla juomaan hieman teetä. Simaa testatessa tein myös version kombucha-tyyliin ja lisäsin juomaan kaksi maitohappokapselia. Juomasta tuli todella raikkaan makuinen, joskin hiukan perinteisestä simasta poikkeava.

Ketosima

(10 annosta)

2 l vettä

2 sitruunaa

iso juuri (n. 50 g) inkivääriä viipaloituna (tai 1 rkl kuivattua inkivääriä)

1 rkl sokeria

n. 5 g tuorehiivaa (tai 1/4 tl kuivahiivaa -> huom! 41-asteinen neste)

½ dl stevia sweet crystalia (tai 1 dl erytritolia)

  1. Mittaa 3 l:n kattilaan 1 l vettä. Purista veteen toisen sitruunan mehu ja lisää inkivääriviipaleet ja sokeri. Kiehauta.
  2. Nosta kattila liedeltä ja lisää siihen 1 l kylmää vettä, jotta seos muuttuu kädenlämpöiseksi.
  3. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää murennettu hiiva (liian kuumassa nesteessä hiiva kuolee), makeutus ja toinen sitruuna viipaleina. Sekoita hyvin.
  4. Peitä kattila ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 2 – 3 päivää.
  5. Siivilöi juoma puhtaisiin pulloihin, jätä enin hiiva kattilan pohjalle. Kierrä korkit löyhästi kiinni, jotta pullot ei pullistu ja poksahda siman tekeytyessä.
  6. Anna siman tekeytyä 3 – 4 päivää jääkaapissa. Päästä tarvittaessa painetta pois pulloista avaamalla korkkia.
  7. Halutessasi voit laittaa rusinan tai kuivatun karpalon pullon pohjalle. Sima on valmista, kun rusina nousee juoman pinnalle.

5 thoughts on “Ketosima

    1. Juu, tuo pieni määrä on laitettava ihan tavallista sokeria hiivan ravinnoksi. Se käytännössä palaa käymisprosessissa eikä valmiissa juomassa sokeria ole jäljellä.

      Tykkää

  1. Hei, tein prikulleen ohjeesi mukaan, ja siman piti olla valmista viime sunnuntaina. Nyt keskiviikkonakaan ei rusina ollut noussut pinnalle. Mikähän meni vikaan? Mutta sima on ihan kivan makuista.

    Tykkää

    1. Vaikuttaa, että hiiva ei ole syystä tai toisesta päässyt aktivoitumaan. Onko juomaan tullut poreita?

      Tykkää

  2. Ei ole poreita, ilmeisesti pitäisi olla? 1,5 litraa vielä jäljellä ja pullea rusina pullon pohjalla. Mittasin vielä tosi tarkkaan veden lämmöksi 37 astetta ja käytin tuoretta hiivaa.

    Tykkää

Vastaa