Ketosaaristolaisleipä

Tänä vuonna kauppojen hyllyihin on ilmestynyt monelta valmistajalta lakritsilla maustettu saaristolaisleipä. Ja miksikäs ei, lakritsin maku on vähintäänkin samoilla suunnilla tummanpuhuvan maltaisen leivän perusmaun kanssa. Kun suunnittelin omaa joulukattaustani oli saaristolaisleipä ensimmäisten joukossa mielessä. Makean tumma makumaailma on erityisen lähellä sydäntäni ja ilman sitä joulu tuntuisi hiukan vähemmän joululta. Mikä maistuisikaan paremmalta kuin graavattu siika tai lohi saaristolaisleipäviipaleen päällä tapaninpäivän aamuna?

Ketosaaristolaisleivän onnistumisessa erityisen tärkeää on pellavansiementen tuoreus. Olen muutaman kerran saanut kaupasta valmiiksi karvaalta maistuvia pellavansiemeniä ja ne saavat ruoan kuin ruoan maistumaan epämiellyttävältä. Muutoin saaristolaisleipä on helppo valmistaa ja lopputulos miellytti ainakin itseäni. Kaakaojauhe tuo leipään maltaan tuntua ja tummaa väriä, jonka hamppu viimeistelee pähkinäisellä aromillaan. Leivän rakenne on kostea ja sopivan tiivis. Taikinasta tulee pieni vuoallinen, josta saa n. 15 pientä viipaletta. Leipä kestää hyvin pakastamisen.

Ketosaaristolaisleipä

(15 viipaletta)

2 dl hamppurouhetta

1 dl pellavansiemeniä

1 dl pofiberiä

2 rkl karppisokeria

1 ½ rkl kaakaojauhetta

2 tl ksantaania 

1 tl leivinjauhetta

3/4 tl suolaa

½ tl lakritsijauhetta

1 ½ dl piimää

2 munaa

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää piimä ja munat, sekoita hyvin.
  2. Anna taikinan tekeytyä 15 minuuttia.
  3. Lusikoi leivinpaperoituun leipävuokaan (n. 8 x 20 cm).
  4. Paista leipää uunin keskiosassa 175 asteessa n. 1h.

Makrot / viipale: HH 1,3 g, Prot 3,3 g, Rasva 2,5 g

Kcal / viipale: 49,5

24 thoughts on “Ketosaaristolaisleipä

  1. Oi ihanaa, olen jo vesi kielellä miettinyt jouluherkkuja ensimmäisen ketojoulun kunniaksi ja tämä menee ehdottomasti testiin! Maistuuko lakritsi kuinka selvästi leivässä? Ja voisikohan piimän tilalla käyttää kefiriä, sitä kun löytyy raakamaitoon tehtynä aina kaapista? 🙂

    Tykkää

    1. Hei, kefir sopii varmasti tähän tosi hyvin. Lakritsi maistuu hiukan ei mielestäni liikaa, sen varmaan voisi jättää poiskin, jos ei muuten tule käytettyä.

      Tykkää

  2. Miten onnistuu tämä kuin myös ”reissarit” ilman hamppua ? En pidä sen mausta…enkä lupiinijauhoista.

    Tykkää

    1. Hei, hamppurouheen voi korvata rouhituilla pellavansiemenillä tai n.puolella määrää pofiberiä.

      Tykkää

    1. Hei, ksantaani tuo ohjeessa kuohketta leipään. Sen tilalla voisi kokeilla lisätä pellavansiementä rouhittuna tai pofiberiä. Myös chian-siemenillä jauhettuna on samanlainen vaikutus.

      Tykkää

    1. Hei, saaristolaisleipä homehtuu kohtuullisen herkästi, joten jos säilytys on pidempi kuin 2-3 päivää suosittelen pakastamaan leivän.

      Tykkää

  3. Hei, kiva ohje saaristolaisleivälle😃
    Pitääkö pellavansiemenet olla kokonaisina ? Entä millaises muodos hampurouhe pitää olla?
    Leivoin leivän ja siitä tuli tosi matala, n. 2cm korkea 🤔..pitäiskö olla korkeampi?
    Minulla oli käytös Elixin pellavansiemenrouhe sekä hampunsiemenrouhe.

    Tykkää

    1. Hei!
      Siemenet kannattaa laittaa leipää rouhittuna, mutta valmiiden rouheinen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne härskiintyvät melko helposti. Parempi on, jos voi itse rouhia aina kulloinkin tarvittavan määrän kerrallaan.

      Olisiko sinulla ollut isompi vuoka? Ohjeesta tulee melko pieni leipä.

      Tykkää

  4. Tämä on paras saaristolaisleipäohje mitä on vastaan tullut ja pääsee myös meidän perheen joulupöytään. Itsenäisyyspäivän menussa alkupaloina leivän päällä savulohimousse, joka vei kielen mennessään. Olen aivan myyty!

    Tykkää

      1. Moikka! Mitenköhän tästä saisi munattoman version? 😊

        Ehdottomasti kiinnostaa ketoon sopivat ”munan korvikkeet” – jos ei täysin keto tarvitse olla niin omenasose voisi ehkä toimia? Tai toimisko ”chia-muna”? 🤔

        (Normiohjeissahan yleensä on omena- tai appelsiinimehua, joka ei tietysti ole ketoa)

        Tykkää

  5. Tämäkin on hyvää, siis yhtenä näistä resepteistä. Näistä löytyy kaikki mitä nyt yleensäkin leipoo. Hyviä ruokaohjeita unohtamatta.

    Tykkää

  6. En pidä hamppurouheen mausta, joten korvasin sen pellavarouheella. Tuli ehdoton suosikkini ketoleivistä! Olen jo vähän kyllästynyt mantelijauhojen makuun, mutta tämä.. Aijjettä miten hyvää! 🙂 Kiitos reseptistä!

    Tykkää

      1. Hei, en halua käyttää pellavansiemeniä. Mitä voisi käyttää sen tilalla? T. Anita

        Tykkää

      2. Hei, voi käyttää vaikkapa jauhettua auringonkukansiementä tai perunakuitua. Määrä kannattaa arvioida laittaessa, taikinan tulisi olla melko jämäkkä.

        Tykkää

  7. Moikka! Mitenköhän tästä saisi munattoman version? 😊

    Ehdottomasti kiinnostaa ketoon sopivat ”munan korvikkeet” – jos ei täysin keto tarvitse olla niin omenasose voisi ehkä toimia? Tai toimisko ”chia-muna”? 🤔

    (Normiohjeissahan yleensä on omena- tai appelsiinimehua, joka ei tietysti ole ketoa)

    Tykkää

Vastaa