Ketopiparit

Äiti, kun laitat kuvan näistä pipareista, niin kirjoita että mun mielestä nää on parempia kuin tavalliset piparit.”

kuopus 10 v.

Siinä onkin varmaan parhaat suositukset mitä olen koskaan ketoresepteilleni saanut; kuopus ei nimittäin ole helposti uusiin makuihin tai raaka-aineisiin tottuva, vaikka muutoin onkin hyvä syömään :D. Pakko myöntää, että olen itsekin tyytyväinen. Pipareista tuli rapsakoita, hyvän makuisia ja taikinaa oli helppo käsitellä. En ole itse erityisesti keksien ystävä, mutta muutama pipari pikkujoulukaudella kasvattaa osaltaan joulun tunnelmaa.

Hamppurouhe on minulle uudehko tuttavuus ja pakko sanoa, että tässä taikinassa hampun hiukan pähkinäinen maku tuli erityisesti edukseen ja sen väri auttoi tekemään pipareista ruskeita. Käytin taikinassa hamppurouhetta, jonka johdosta taikina jäi hiukan täplikkääksi, käyttämällä hamppujauhoja tai käyttämällä kuiva-aine seoksen monitoimikoneen kautta väristä tulee tasaisempi. Mikäli hamppurouhetta ei ole saatavilla, voi sen korvata mantelijauhoilla tai pofiberillä.

Ketopiparit

(n. 30 tähtipiparia)

1 luomumunaa

3/4 dl karppisokeria

100 g voita

2 tl kanelia

½ tl kardemummaa

½ tl neilikkaa

½ tl ruokasoodaa

1 dl hamppurouhetta

½ dl pofiberiä

½ dl mantelijauhoja

  1. Sekoita muna ja sokeri. Lisää sulatettu voi ja mausteet taikinaan vatkaten.
  2. Sekoita jauhot keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  3. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.
  4. Kauli taikinasta mahdollisimman ohutta levyä leivinpaperin päällä. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna. Ota muotilla pipareita, nosta lastalla varoen leivinpeprille uunipellille.
  5. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa n. 8 min. Anna piparien jäähtyä pellillä, jolloin ne rapeutuvat.

Makrot / pipari: HH 0,4 g, Prot 0,7 g, Rasva 3,1 g

Kcal / pipari: 33

12 thoughts on “Ketopiparit

  1. Kokeilin näitä, mutta ongelma oli, että taikina oli tosi hankala saada irti paperista ilman, että piparit menettivät mallinsa. Liian murenevaa ja takertuvaa siis. Kokeilin pofiberiä apuna mutta ei auttanut. Olisiko jotain vinkkiä? Kiitos näistä sinun resepteistä! Tosi kivasti saa vaihtelua arkeen ja selkeät ohjeet☺️

    Tykkää

    1. Kaulitko taikinaa huoneenlämpöisenä? Silloin se on aika hankalaa käsitellä. Itse tapaan kaulia taikinan mahdollisimman kovana ja kylmänä.

      Tykkää

      1. No onpa kumma :/ Kuulostaa, että jauhoja on hiukan liian vähän, se selittäisi tarttumisen ja leviämisenkin. En tiedä onko hamppurouheiden karkeudessa eroja mikä selittäisi eroa taikinoissa. Tuollaisessa tilanteessa voisi koittaa vaivata taikinaan vielä hiukan jauhoja lisää, paljosta ei varmasti ole kyse, 1-2 rkl voi tehdä tempun.

        Tykkää

  2. Mitä jauhoja tähän käytetään? Ohjeesta en löytänyt, mutta kommentissasi mainitset jauhoista ja hamppurouheesta.

    Tykkää

      1. Onpa jännä! Minulle näkyi päivällä ihan erilainen ohje, ei ollut mitään jauhoja. Ohje vissiin katkesi ruokasoodan jälkeen.

        Tykkää

      2. On tosiaan, onkohan alustalla ollut joku hetkellinen häiriö? No hyvä, että nyt näkyy kokonaisuudessaan 🙂

        Tykkää

  3. Hei.. voisikohan hamppurouheen korvata msntelijauholla? Eli jos laittaisi sitä kokonaisuudessa enemmän. 1,5dl?

    Tykkää

    1. Hei, hamppurouheen korvaaminen onnistuu kyllä, laittaisin juurikin 1,5 dl mantelijauhoa ja puolisen desiä pofiberiä.

      Tykkää

  4. Tein nyt joulua ajatellen kokeiluerän näitä pipareita. Itselleni oli hieman liian pliisu maku, joten seuraavalla kerralla laitan reippaammin mausteita taikinaan. Leivottavuus myös oli haastavaa. Pipareita ei saanut siirrettyä pellille. Ratkaisin ongelman paistamalla taikinan isona ohuena levynä ja heti kun pellin nosti uunista pöydälle painoin muoteilla piparkakkuja tästä levystä. Näin sai myös heti ”hukkapaloja” syödäkseen. Aion kyllä näitä tehdä tänä jouluna itselleni herkuksi.

    Tykkää

  5. Kiitos ohjeesta!
    Nämä alkavat olla nyt sitä mitä haetaan, vain lisää mausteita seuraavaan erään, niin toimii!
    Hieman ihmetytti tuo jauhojen siivilöinti, sillä ainakaan minun hamppurouhe ei tule siivilästä läpi :D.
    Tosiaan sain melko hyvin kaulittua kylmänä ja hieman mantelijauholla avustettuna. Mitä lämpimämmäksi taikina tuli, sitä hankalampi käsitellä (luonnollisesti).
    Nyt saa joulu tulla, kun tuoksut ja maut on kohdallaan 🙂

    Tykkää

Vastaa