Ketolasagne

Kauppojen hyllyt notkuu syksyn kotimaista kasvissatoa. Kesäkurpitsat on sosisaalisen median päivitysten mukaan kasvaneet tänä vuonna hyvin myös ystävien omilla kasvimailla. Kesäkurpitsa on todella monipuolinen ruoanlaiton raaka-aine, joka ketokeittiössä korvaa useimmissa resepteissä pastan ja perunan ja sopii mainiosti myös pihvien, leipien ja kakkujen taikinoihin. Kesäkurpitsan huono puoli on se, että kotimainen sato on melkoisen lyhyt, eikä kesäkurpitsa oikein siedä pakastamista tai säilömistä sen korkean vesipitoisuuden takia. Toki mummon kurkkujen tapaisia etikkasäilöttyjä kesäkurpitsaviipaleita saa säilymään myös hiukan pidemmälle syksyyn.

Ketolasagne on monen ketoilijan viikonloppuruokaa. Lasagnen valmistus on helppoa ja periaatteessa mistä tahansa lasagneohjeesta saa helposti muokattua ketoystävällisen jättämällä mahdolliset sokerilisäykset pois ja vaihtamalla lasagnelevyt kesäkurpitsasuikaleisiin. Muutama asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman herkullinen.

  1. Kesäkurpitsaviipaleet kannattaa itkettää, jotta niiden sisältämä runsas ylimääräinen kosteus ja vetisyys saadaan poistettua. Viipaleet voi myös grillata nopeasti, mikäli haluaa mahdollisimman vähävetisen lasagnen.
  2. Täytekastikkeissa kannattaa myös huomioida se, että kesäkurpitsaviipaleet eivät ime nestettä lasagnelevyjen tavoin. Kastikkeet saavat siis kokoamisvaiheessa olla mieluummin kuivahkoja. Pelko liian kuivasta ketolasagnesta on turha.

Itse tein ”juustokastikkeen” tällä kertaa ricotasta, mutta sen voi hyvin korvata tuorejuustolla, raejuustolla tai juustoraasteella tai tehdä peirnteisen juustokastikkeen kermasta ja juustoraasteesta, munaa ei tällöin kastikkeeseen tarvita. Sitten vain herkuttelemaan!

Kesäkurpitsalasagne

(6 annosta)

n. 350 g (1 isohko) kesäkurpitsaa

suolaa itkettämiseen

Jauhelihakastike

400 g naudan jauhelihaa (23%)

3 – 4 valkosipulin kynttä

1 tl suolaa

mustapippuria

400 g tomaattimurskaa

2 rkl oliiviöljyä

Juustokastike

200 g ricottaa (tai tuorejuustoa tai raejuustoa)

200 g ranskankermaa

1 luomumuna

150 g mozzarellaraastetta

Lisäksi

n. 1 dl lehtipersijaa ja basilikaa

  1. Viipaloi kesäkurpitsa tasaisen ohuiksi viipaleiksi esim. mandoliinilla, juustohöylällä tai veitsellä. Levitä viipaleet leikkuulaudalle, sirota niiden päälle suolaa ja anna levätä n. 15 min, kunnes neste nousee viipaleiden pintaan. Kuivaa viipaleet talouspaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja pyyhi samalla enin suola pois. Itkettäminen on tarpeen, jos et halua lasagnesta vetistä.
  2. Kesäkurpitsojen levätessä valmista jauhelihakastike. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Mauta hienonnetulla valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Kaada joukkoon tomaattimurska (säästä n. ½ dl vuoan pohjalle) ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes enin neste kastikkeesta on haihtunut. Kastike saa olla kuivakka. Lisää öljy.
  3. Valmistele juustokastike: Hienonna ricotta, sekoita joukkoon ranskankerma ja muna.
  4. Hienonna yrtit.
  5. Kokoa lasagne: Levitä pohjalle tomaattimurska, kerros kesäkurpitsaviipaleita lomittain, puolet jauhelihakastikkeesta ja puolet ricotta seoksesta. Ripottele päälle ½ dl juustoraastetta ja puolet yrteistä. Toista samaan tapaan toinen kerros.
  6. Laita pinnalle vielä kerros kesäkurpitsaviipaleita ja ½ dl juustoraastetta.
  7. Paista 200 asteessa uunin ala-/keskiosassa n. 30 min.
  8. Viimeistele basilikan lehdillä. Anna levähtää hetki ennen tarjoilua.

Makrot / annos: HH 6,7 g, Prot 25,1 g, Rasva 34,7 g

Kcal / annos: 437

9 thoughts on “Ketolasagne

  1. Tällä reseptillä tulee ihan paras ketolasagne! Mieskin kommentoi että ”tätä voisi syödä vaikka joka päivä”. Löytyvätkö sinun reseptisi sulamosta? 🙂

    Tykkää

    1. Hei, kiva kuulla, että ohje on mieleinen. Itsekin tykkäsin, että tuli oikein maukas lopputulos. Valitettavasti reseptejä ei löydy Sulamosta ainakaan toistaiseksi 🙂

      Tykkää

  2. Heippis ja kiitos maukkaasta reseptistä! Kuinkahan paljon suurin piirtein mahtaa olla ”yksi annos” määrällisesti?

    Tykkää

  3. Voi ihana Anna! Tämä(kin) oli taivaallisen ihanaa! Tuntuu, että mitä tahansa sinun ohjeistasi kokeilee, niin aina osuu kultasuoneen. ❤️ Teet elämän ja ketoilun niin paljon helpommaksi! Leivonnaisia olen testaillut useita, ja kaikki valtavan hyviä. Kiitos!

    Tykkää

  4. Laitoin kesäkurpitsan sijasta munakoisoa, jonka itketin ja käytin voilla voideltuna uunissa, ennen kuin ladoin sen vuokaan. Tuli oikein hyvää munakoisonkin kanssa! Taisi itse asiassa olla elämäni paras lasagne. Liekö salaisuus Ricotta-juusto?

    Tykkää

  5. Hei Anna! Kiitos taas kerran ihanasta ohjeesta! Tästä tuli NIIN hyvä, mieskin söi 2 annosta, vaikka ei ketoile 😋 Korvasin ricottaa mascarponella, toimii hyvin sekin. Haluan kokeilla vielä ricotalla ja munakoisolla.

    Tykkää

Vastaa