Helppo ja nopea majoneesi (Quick and easy home-made mayonnaise)

Majoneesin tekeminen aiheutti ravintolakouluaikoinani usein harmaita hiuksia: ison satsin juoksettuminen viime metreillä aiheutti monille pelkoa ryhtyä majoneesin valmistukseen. Onneksi on kuitenkin olemassa pomminvarma ja nopea keino valmistaa majoneesia kotona ilman pelkoa juoksettumisesta, eikä edes munaa tarvitse erotella. Kaikki aineet mitataan kapeaan ja korkeaan kulhoon ja annetaan sauvasekoittimen tehdä taikansa. Perusohjetta voi maustaa tarpeen mukaan. Mikäli majoneesista sattuisi tulemaan hiukan liian löysä, öljyn lisääminen korjaa usein tilanteen.

Kaupan valmismajoneesit ovat hätätapauksessa kohtuullinen vaihtoehto rasvan nauttimiseen ja esim. silloin tällöin ulkona syödessä ei majoneesin laatuun tarvitse kiinnittää huomiota. Valmismajoneesit tehdään kuitenkin poikkeuksetta rypsi- tai rapsiöljyyn, joiden syömistä päivittäisessä käytössä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää niiden negatiivisten terveysvaikutusten takia.

Pikamajoneesi (Quick home-made mayonnaise)

1 muna (egg)

2 – 2,5 dl öljyä, esim. neutraalia oliivi- tai avokadoöljyä (avocado or olive oil)

2 tl etikkaa tai sitruunamehua (2 tsp vinegar or lemon juice)

ripaus suolaa (pinch of salt)

rouhaisu mustapippuria (black pepper)

Maustamiseen (to season):
valkosipulia, srirachaa, sinappia, kuivamausteita, sitruunan kuorta, limeä jne… (garlic, sriracha, mustard, dried spices, lemon zest, lime etc…)

  1. Mittaa kaikki ainekset kapeaan ja korkeaan sauvasekoittimen kulhoon. (Measure the ingredients into tall and narrow container or jug.)
  2. Paina sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä. Pidä pohjassa n. 10 sek. (Put the blender in the bottom of container and blend for 10 sec.)
  3. Emulgoi seos liikuttamalla rauhallisella liikkeellä sekoitin seoksen läpi ylös ja alas muutaman kerran. (Emulsify the rest of the mayonnaise by moving the stick up and down for a few times.)

Makrot (macros) / perusresepti (basic recipe):

HH (carbs) 0 g, Prot 6 g, Rasva (fat) 205 g

6 thoughts on “Helppo ja nopea majoneesi (Quick and easy home-made mayonnaise)

  1. Päivitysilmoitus: Katkarapusalaatti
  2. Heippa. Minkä merkkistä srirachaa käytät? Kaikki, mitä kaupoissa myydään sisältää aika reippaasti sokeria. En ole uskaltanut ostaa:(

    Tykkää

    1. Hei, itse käytän santa Marian srirachaa silloin harvoin kun käytän. Siinä on toki sokeria, mutta vain n. 12g/100g eli hiukan reilu puoli grammaa esim. teelusikallisessa. Jos ei halua tätäkään vähää käyttää niin kaupoista löytyy myös chilitahnaa, joka on ihan sitä itseään 🙂

      Tykkää

  3. Päivitysilmoitus: Keto sushibowl – Ketoreseptit

Vastaa