Minidonitsit

Avioero sokerista on tuonut itselleni yllättäen myös uudenlaisia näkökulmia annoskokoihin. En muista koskaan aiemmin ajatelleeni, että esim. korvapuusti tai kakkupala voisi olla liian iso tai että karkkipussit ovat nykyään jäätävän kokoisia. Muistan kylläkin monesti ajatelleeni, että ”onpas pieni annos, tuosta ei tule kuin kiukkuiseksi”. En muista koskaan kaivanneeni ”jotain pientä” vaan olen pikemminkin kaikki-tänne-ja-heti-tyyppinen sokerinrakastaja. Tämä kuten moni muu asia muuttuu, kun sokeri poistetaan yhtälöstä. Eikä pelkästään itselleni, huomaan eron myös lapsissa. Ketoleivonnaiset ovat herkullisia, mutta niissä ei ole sitä koukkua, joka jäisi kaihertamaan mieleen ja vaatimaan lisää.

Muffinipelti löytyi kauppareisulla K-Supermarketin uudelta leivontaosastolta ja oli tosi laadukkaan oloinen heti ensituntumalta. Yllätin siis lähinnä itseni tekemällä minidonitseja ja aidosti ajatelleeni, että onpa ihana suupala vappujuhlintaan tai ihan muuten vaan kahvin kaveriksi. Onhan sitä toitotettu, että kohtuudella kaikkea, mutta nyt voin ensikertaa lähes 40-vuotisen elämäni aikana todella elätellä toiveita sen olevan itselleni mahdollista. Voittajafiilistä ja hymyä kasvoilta ei ihan hevillä saa katoamaan 🙂

Minidonitsit (halk. n. 4 cm)

24 kpl

1 dl mantelijauhoja (tai 1/2 dl kookosjauhoja tai pofiberiä)

½ dl karppisokeria

½ tl leivinjauhetta

½ tl vaniljajauhetta

ripaus suolaa

½ dl kuohukermaa

25 g voita

yhden sitruunan raastettu kuori

1 muna

  1. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin.
  2. Lisää kerma, sulatettu voi ja muna. Sekoita.
  3. Laita taikina pursotuspussiin tai jämäkkään pakastuspussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa muffinipelille. Taikinaa tulisi pursottaa n. 2/3 kolon syvyydestä, jotta uunissa kohotessaan muffinin reikä ei mene umpeen.
  4. Paista pelti kerrallaan uunin keskiosassa tasalämmöllä 200 asteessa 8 min.
  5. Anna jäähtyä hetki ennen irrottamista pellistä ja hyvin ennen kuorruttamista.

Kuorrutteet:

  • 30 g tummaa suklaata + 2 rkl kuohukermaa (sulatettuna)
  • n. ½ dl maapähkinävoita
  • 3 rkl voita + 1 rkl marjasosetta (sulatettuna)
  • 2 rkl voita + 1 tl kanelia (sulatettuna)
  1. Sulata ja sekoita haluamasi kuorrutteen ainekset yhteen.
  2. Kuorruta levittämällä varoen kuorrutusta donitsien pintaan esim lusikalla. Määrät on mitoitettu koko satsille, joten vähempi riittää mikäli haluat useampaa laatua.
  3. Koristele halutessasi esim. nonparelleilla, pähkinärouheella, kookoshiutaleilla, sitruunankuoriraasteella tai pakastekuivatuilla marjoilla.

Makrot / donitsi suklaakuorrutuksella:

HH 0,3 g, Prot 0,9 g, Rasva 3,4 g

3 thoughts on “Minidonitsit

  1. Tällä ohjeella tuli kyllä taikinasta niin vetlua että tuli kyllä muffinit eikä donitsit vaikka lisäsin reilusti jauhojakin😅

    Tykkää

Vastaa